Diari La Veu del País Valencià
Entitats es mostren preocupades per l’autorització de les mascletades a la plaça dels Estels

L’entitat Salvem el Nostre Patrimoni ha mostrat la seua «preocupació» després que, per segon any consecutiu, el jutjat contenciós-administratiu número 3 d’Alacant haja desestimat les mesures cautelars sol·licitades pel col·lectiu per a impedir les mascletades al voltant de la plaça dels Estels, on hi ha la font dissenyada per Daniel Bañuls als anys trenta i que podria patir desperfectes amb l’explosió de pólvora.

Segons lamenten des del col·lectiu, el jutge ha basat la seua decisió en «un únic document aportat pel govern municipal i signat pel seu responsable de patrimoni que arriba a afirmar, sense proves tècniques, que la pólvora no danya el monument i que els materials amb què va ser construïda són de qualitat dolenta, arguments que no se sostenen tècnicament», alerten. I es pregunten «qui faria esclatar centenars de quilos de pólvora al voltant de les Meninas de Velázquez amb l’argument que si es trenca ja farem una altra obra amb millors materials?».

Salvem el Nostre Patrimoni ha presentat diversos documents tècnics elaborats per experts per a demanar que no se celebren més mascletades a la plaça dels Estels. Destaquen, per contra, que l’argument del jutge «es base en un únic informe realitzat pel cap de Patrimoni de l’Ajuntament d’Alacant, José Manuel Pérez Burgos, llicenciat en Geografia i Història, sense cap formació tècnica acreditada», mentre que informes de la Universitat d’Alacant ja alertaven sobre les possibles conseqüències de les mascletades en aquesta ubicació.

El col·lectiu també diu emparar-se en la Constitució, en la Llei de Patrimoni estatal, en la Llei valenciana de Patrimoni i en la protecció municipal de la plaça i de la font, així com en l’ordenança que regula els actes pirotècnics.

Comparteix

Icona de pantalla completa