Diari La Veu del País Valencià
Un home accepta tres mesos de presó per insults homòfobs

Un home ha acceptat aquest dimecres complir tres mesos de presó per un delicte d’odi després d’haver insultat en una discussió de trànsit un altre home per la seua condició sexual, en veure que portava les ungles pintades de negre i una polsera amb la bandera LGTBI. L’acusat també haurà d’indemnitzar la víctima amb 900 euros.

El condemnat també accepta pagar una multa de 270 euros, realitzar un curs d’igualtat i drets LGTBI i una inhabilitació durant dos anys per a exercir la docència. Així s’ha conclòs en el judici celebrat per conformitat aquest dimecres en la secció cinquena de l’Audiència de València. Fiscalia demanava inicialment dos anys de presó.

En canvi, el condemnat no entrarà en presó si durant els pròxims deu anys no torna a delinquir i paga els 900 euros de responsabilitat civil pels danys morals causats.

La víctima i advocat, Isaac Guijarro, que s’ha fet càrrec de la seua pròpia defensa, s’ha mostrat «molt satisfet» ja que, després de tres anys de lluita, ha aconseguit que es condemne una violència verbal que el col·lectiu LGTBI té «normalitzada en el seu dia a dia», però que ara la justícia comença a perseguir.

Per això, ha recalcat que aquesta condemna pels insults i les vexacions rebudes, que és la violència «més quotidiana» que pateix el col·lectiu –segons ha dit la víctima–, és «un pas molt important» que ha de «servir d’avís als agressors que insultar ja no resulta impune», i a les persones afectades perquè s’animen a denunciar «qualsevol tipus d’agressió, i no només la física o la més greu». «No podem normalitzar la violència verbal, mereixem la mateixa dignitat que qualsevol altra persona», ha recalcat.

En aquest sentit, ha explicat que, com a advocat especialitzat en delictes d’odi, va sentir la responsabilitat de fer el que sempre recomana als seus clients: «Denunciar aquests fets no només per ells mateixos sinó per tot el col·lectiu perquè, encara que només siguen uns insults, és un atac a la dignitat i a la integritat moral, i pretenen atemorir-nos». De fet, ha admès que ara li fa por eixir amb les ungles pintades o amb la polsera per si el tornen a insultar. «Cal lluitar», ha dit.

Els fets que ha reconegut el condemnat es remunten a l’11 de febrer del 2020, quan el cotxe que conduïa per València es va apropar massa a la motocicleta en què viatjava la víctima i aquesta li ho va recriminar. Aleshores li va dir «maricón» i «chupapollas» al veure que anava amb les ungles pintades i una polsera del col·lectiu LGTBI.

Comparteix

Icona de pantalla completa