Diari La Veu del País Valencià
Lambda adverteix al PP que els drets LGTBI no són negociables

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, llança un advertiment clar al PP després dels resultats de les eleccions autonòmiques i municipals que fan necessària l’entrada de Vox en els governs per a formar majories. A més, demana els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) que «faciliten governs en els quals no siga necessària l’extrema dreta».

«Els nostres drets no es poden negociar. No admetrem vares de comandament a costa de deixar pel camí tota la comunitat LGTBI, tenint en compte que dins del PP hi ha molta població LGTBI. Seria trair els seus propis militants i tota la ciutadania», ha manifestat el coordinador de Lambda, Fran Fernández, en la roda de premsa de presentació de l’Orgull de València.

Encara més, l’entitat recorda que s’ha reunit «diverses vegades» amb representants del PP com ara el seu secretari de Diversitat, Stephan Soriano, i «fins i tot» amb el seu líder, Carlos Mazón: «Vam estar asseguts a la mateixa taula i es van comprometre a respectar els drets del col·lectiu».

Davant les conseqüències que podria tindre l’entrada de Vox en el Consell i en ajuntaments com el de València, Lambda defensa que és necessari que el PP tinga «la suficient intel·ligència política i emocional» per a no permetre que es retrocedisca en els drets del col·lectiu perquè estan reconeguts i «no els marquen els partits, molt menys els d’extrema dreta».

A parer seu, això seria «un error repetit» després de «la vergonya» que va suposar per al PP portar el matrimoni homosexual al Tribunal Constitucional fa més de deu anys, una cosa que «els va passar factura en l’àmbit social». «Vendre drets a canvi d’una vara de comandament no és la política que s’espera d’una dreta del segle XXI», ha subratllat el portaveu.

«Evidentment, no és moment de pressionar perquè ens donen acords perquè s’han de reestructurar i han de ser una dreta forta i intel·ligent per a no plegar-se a vendre els drets de part de la seua comunitat simplement per arribar vares de comandament», ha remarcat, recordant que també van exigir als governs d’esquerres que no es negociara amb els drets humans.

De fet, Lambda veu necessari que els partits que ara aniran a l’oposició «faciliten governs en els quals no siga necessari recórrer a l’extrema dreta, perquè és possible» abstenint-se en les investidures.

«Ningú entendria que Català ens donara l’esquena»

«Ningú entendria que M. José Catalá ens donara l’esquena», ha alertat el portaveu, recordant que tots els partits excepte Vox van donar suport a declaracions institucionals a favor del col·lectiu i la celebració dels Gai Games a València el 2026.

Respecte al programa electoral de Vox per al 28M, idèntic per a tot l’Estat amb mesures com derogar «lleis ideològiques», Lambda no té «cap esperança». «Quan les teues propostes són destruir, poc pots esperar», ha emfatitzat el coordinador, per a posar com a exemple a Alemanya on «els drets LGTB+ no es posen en qüestió a pesar que governa la dreta».

«Hi haurà activisme»

En qualsevol cas, l’entitat ha transmés un missatge de calma a la comunitat LGTBI: «Creiem que no es produirà aquesta reculada però, si passara, hi ha hagut activisme abans del Botànic, durant el Botànic i n’hi haurà després del Botànic potser amb molta més força, perquè quan ens toquen a una ens toquen a totes».

«Respectarem el temps per a formar els governs locals i autonòmics i intentarem col·laborar-hi, ja que el passat no ens porta bones experiències. Sempre que se’ns deixe i no se’ns intente articular. Si no, Stonewall no està tan lluny: tornarem als carrers», ha proclamat el representant de Lambda recordant la històrica revolució del 1969.

Comparteix

Icona de pantalla completa