Diari La Veu del País Valencià
València guanya un escó per a les pròximes eleccions espanyoles

La demarcació de València guanyarà un escó del Congrés en les pròximes eleccions espanyoles en perjudici de la circumscripció extremenya de Badajoz, segons es desprèn del decret de convocatòria d’eleccions generals que va aprovar el Govern de coalició i que s’ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El decret de convocatòria d’eleccions generals ha de fixar la data de la constitució de les Corts Generals, que en aquest cas serà el dijous 17 d’agost, i també precisa el nombre de parlamentaris que es trien a cada circumscripció, ja que és una xifra que pot variar en cada convocatòria en funció de la seua població.

Excepte Ceuta i Melilla, que sempre trien un diputat cadascuna, la llei estableix que a cada demarcació provincial es tria un mínim de dos diputats i se’ls en van sumant més en funció de la seua població. Això fa que Sòria només compte amb dos escons, en ser la menys poblada, i que, en canvi, des de Madrid i Barcelona en trien 37 i 32, respectivament.

En funció de les xifres del cens d’habitants, el nombre de diputats per demarcació pot canviar, però sense alterar el topall de 350 escons del Congrés que fixa la Llei Electoral. I en aquestes eleccions hi ha hagut un canvi: València guanyarà un representant, i puja de 15 a 16, en perjudici de Badajoz, que passarà de triar sis a triar cinc diputats.

En canvi, el nombre de senadors és fix: quatre per circumscripció provincial, dos a Ceuta i Melilla i un en les següents illes o agrupacions d’illes: Eivissa-Formentera, Menorca, Fuerteventura, Gomera, Ferro, Lanzarote i La Palma.

Comparteix

Icona de pantalla completa