Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri tomba el megaparc solar de la Calderona però ja hi ha un altre projecte presentat

Dissabte 27 de maig el Ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic emetia una Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) desfavorable a la construcció de la macroplanta fotovoltaica projectada per l’empresa Edetanotum FV8 en els termes municipals de Sogorb, Nules i Moncofa, per la greu afectació que aquesta construcció suposava al territori protegit del parc natural de La Calderona. Així mateix aquesta instal·lació projectava una línia d’evacuació que afectava Alfara de la Baronia, Algímia d’Alfara, Quart de les Valls, Sagunt, Vall d’Uxó, Almenara i la Llosa.

Segons un comunicat emès per la Plataforma Contra la Fotovoltaica Calderona, la decisió del ministeri s’ha basat en els informes desfavorables emesos per diferents institucions de la Generalitat i per les nombroses al·legacions presentades per associacions i individus.

Des de la plataforma asseguren que la decisió governamental, que no té possibilitat de recurs, «ha suposat una gran satisfacció», ja que recull la gran majoria dels seus arguments, com «l’afecció a la zona protegida del PORN de la Serra Calderona i als recursos paisatgístics, el perjudici a una fauna i flora protegida i els riscos d’inundació en zones habitades considerades de perillositat geomorfològica». També destaquen el fet que una plataforma veïnal haja aconseguit oposar-se amb èxit a un projecte de més de 140 milions d’euros.

Ara, un nou projecte amenaça la vall. Hi ha projectada una altra gran planta fotovoltaica al Pla Árguines, impulsada per l’empresa Verdenes Solars 5 SL, de capital francés. Des de la plataforma asseguren però que «ara tenim moltes més armes per a combatre-la, ja que la resolució publicada i tots els informes desfavorables han posat clarament de manifest que aquesta vall té gran valor».

Comparteix

Icona de pantalla completa