Diari La Veu del País Valencià
Barcala goleja a Alacant i suma més regidors que tots els partits d’esquerres

Sense sorpreses a la ciutat d’Alacant. Si les enquestes feien els vaticinis entre una majoria absoluta del PP i una derrota del conjunt de la dreta per la mínima, finalment l’alcalde Luis Barcala ha aconseguit 14 de 29 regidors, i s’ha situat a només un edil de la majoria absoluta. Barcala podrà governar amb Vox, que passa de dos a quatre regidors, però també podrà ser investit amb majoria simple, atès que la suma dels partits d’esquerra no supera el resultat obtingut per l’alcalde actual, que suma cinc regidors respecte al 2019, tot just els que va obtindre Ciutadans, que s’ha quedat sense accedir al consistori.

Si Barcala vol governar amb majoria absoluta haurà de comptar amb els quatre regidors de Vox, que dupliquen representació a l’Ajuntament d’Alacant després d’haver aconseguit més del 14% dels vots i que es col·loquen com a tercera força.

Pel que fa a l’esquerra, el PSPV, liderat per l’exconsellera de Sanitat Ana Barceló, perd un regidor respecte a 2019 i n’aconsegueix huit, i es situa amb un 1,5% menys de vots respecte a fa quatre anys. La sorpresa en aquest espectre l’ha protagonitzat Compromís, que manté els dos regidors que ja tenia i que suma 1.700 vots més que al 2019, aconseguint el 7,36% dels sufragis i supera així la coalició integrada per Esquerra Unida i Podem, que entra pels pèls al consistori amb el 5,02% dels vots. Compromís ha obtingut 10.755 paperetes i Unides per Alacant 7.345.

D’aquesta manera, l’Ajuntament d’Alacant veu reforçada la majoria de dreta i d’ultradreta i constata l’afebliment generalitzat de l’esquerra, afectada també pel context estatal en què s’ha desenvolupat la campanya electoral i per la derrota del Botànic a les Corts Valencianes.

L’esquerra tampoc no s’ha vist afavorida amb la participació electoral. Enguany ha votat el 60,72% de la ciutadania d’Alacant, un 4,7% més que fa quatre anys, una pujada insuficient per a un espectre que requereix de més mobilització de l’electorat per a imposar-se a les urnes. Al 2015, quan el tripartit d’esquerres va apartar el PP de l’alcaldia, la participació electoral va ser del 63,3% a la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa