Diari La Veu del País Valencià
Més de 90.000 alumnes d’arreu del País Valencià participen en el Premi Sambori

La Fundació Sambori ha lliurat el 25é Concurs de literatura en valencià i el 20é Concurs universitari de narrativa curta aquest dissabte a l’edifici NEXUS de la Universitat Politècnica de València, a València, amb l’assistència d’unes 500 persones. En l’acte, s’hi han atorgat els premis de la fase final de País Valencià, al voltant de 40, una vegada passats els 21 lliuraments comarcals.

Enguany, han participat en el Premi Sambori 91.872 alumnes, 4.512 docents i 662 centres d’arreu del País Valencià. La participació total, amb Sambori-Òmnium Cultural i Sambori-OCB a les Illes Balears, és de més de 120.000 alumnes, per la qual cosa aquest ha esdevingut el certamen literari més important en llengua catalana i dels més populars d’Europa. De fet, en la primera edició, el 1999, hi van participar 196 centres, 472 docents i 7.775 alumnes, segons ha explicat la presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font Pérez.

Acte de lliurament del Premi Sambori 2023 | Foto Prats i Camps

«Amb motiu dels 25 anys dels Premis Sambori, estem contentes del nostre treball, del vostre treball. Som un poble que celebra la vivesa de la seua llengua, que sap que la lectura és el camí cap al progrés, el coneixement, la igualtat i que l’educació és el principal motor del canvi social. Educar, escriure, parlar, pensar en valencià és important», ha afirmat Font. «Per a nosaltres, vosaltres sempre heu sigut el premi. Estimem els vostres treballs, les vostres històries, perquè sabem que, sense literatura en la nostra llengua, no tenim futur. Vosaltres sou el futur i, per això, heu d’escriure línia per línia com voleu que siga el nostre món», ha afegit.

La presidenta de la Fundació Sambori ha destacat la incorporació de la modalitat d’aula en segon cicle de Primària a demanda del professorat, «perquè cada vegada és més habitual treballar de manera col·laborativa i cooperativa», així com els dos treballs d’Educació Especial, a més d’agrair el compromís de centres, professorat, alumant, famílies i coordinadores d’Escola Valenciana. «El Premi Sambori ha anat creixent quantitativament, però volem anar més enllà, necessitem que hi haja una major presència de la nostra llengua en la vida diària, en la televisió, en la ràdio, en la premsa, en les xarxes socials. Necessitem superar el valencià com a llengua present en l’educació per arribar a utilitzar-la, a escoltar-la en tots els àmbits de la nostra societat. Volem que la convivència igualitària del valencià i del castellà siga real. Viure en valencià és el nostre objectiu», ha conclòs.

La presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Cariñena, el director de l’Àrea de Llengües de la Universitat Politècnica de València, Lluís Miret Pastor, i el director general de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació, Rubén Trenzano Juan, han participat en la gala, dirigida per Pepa Cases i l’actuació de l’Associació Llorca Música Tradicional.

El Guaix, la Coordinadora pel Valencià Horta Sud, ha rebut el premi Vicent Marçà a la participació comarcal. Per part de l’entitat, han recollit el guardó Vicent Font Frasquet, Montse Morales i Payà, Xavi Gomis Llorens i Carmina Payà Esteve.

Acte de lliurament del Premi Sambori 2023 | Foto Prats i Camps

Premi Sambori 2023

Respecte als treballs finalistes, el jurat del Premi Sambori 2023 ha premiat l’alumnat i els treballs següents, que es publicaran en la col·lecció Arc de Sant Martí, que edita la Fundació Sambori:

20é Concurs universitari de narrativa curta en valencià

Estefania Gómez i Fuentes, per O Wilson o jo; Voro Machancoses i Garcia, per Els camins de l’art son inescrutables; Ramón Soler Sambartolomé, per Museu d’absències o el vals d’un enyor en dos temps;així com els accèssits El quadern de la iaia, de Noa Barreda Marín, i Memòries d’un calb, de Guillem Jover i Ruiz.

25é Concurs de literatura en valencià

Formació de Persones adultes i Escoles Oficials d’Idiomes

Maria del Carmen Parra Cuartero, de CPFPA Germà Colon, de Castelló (la Plana Alta), per El xiquet darrere del vidre; Javier Guill Bravo, de CPMPFA Rico Sapena, de Castalla (l’Alcoià i el Comtat), per El francés; i Lucía Ureña Ortega, de l’EOI La Vall d’Albaida-Empar Granell, d’Ontinyent (la Vall d’Albaida).

Batxillerats i Cicles Formatius

Aitana Calpe Moncholí, del Florida Secundària, de Catarroja (l’Horta Sud), per Els xiquets de paper; Tania Ossorio Torres, de l’IES Cabanyal, de València (l’Horta), per El meu monstre; i Èlia Mereciano Durà, de l’IES Bellaguarda, d’Altea (la Marina Baixa).

Acte de lliurament del Premi Sambori 2023 | Foto Prats i Camps

Necessitats Educatives Especials

En modalitat col·lectiva de Primària, els treballs guardonats han estat Els dibuixos que parlen per ella, de l’AULA UEECO, amb David Lacuesta, Ferran Roig i Maribel Benvaent, del CEIP Sant Francesc de Borja, de Llombai (la Ribera); Si els deixem d’etiquetar, els deixarem ser!, de l’AULA UECIL, amb Àngels Solanes, Maria José Vercher i Gisela Benavent, del CEIP Alfàndec, de Tavernes de la Valldigna (la Safor i la Valldigna). En la modalitat individual, Les vacances de Diego i Lluna, de Diego Aguilar Vandellós, del CEIP Mediterrani, del Port de Sagunt (Camp de Morvedre).

En Secundària, han guanyat el treball col·lectiu La poma daurada, de diverses aules d’ESO, TVA i PFQB del CEE Sant Cristòfol, de Sagunt (el Camp de Morvedre) i l’obra individual El viatge d’Alexia d’Alexia Navarro Granero, de l’IES La Canal de Navarrés (la Canal de Navarrés).

Segon Cicle de Secundària

Aitana Moya Pérez i Sandra Lasaosa Blanco, de l’IES Cap de l’Aljub, de Santa Pola (el Baix Vinalopó), per Viatjar de nit i A través de la finestra, respectivament, així com Màxim Perles Pérez, de l’IES L’Arabí, de l’Alfàs del Pi (la Marina Baixa).

Primer Cicle de Secundària

Lorena Calatayud Sanchis, de l’IES Les Foies, de Benigànim (la Vall d’Albaida), per Melmelada de taronja; Valeria Morillo López, del Col·legi Esclaves SCJ, d’Alcoi (l’Alcoià i el Comtat), per El vol dels teuladins; i Olivia Muller Talón, de l’IES Enguera, d’Enguera (la Canal de Navarrés), per La bústia de l’alleujament.

Acte de lliurament del Premi Sambori 2023 | Foto Prats i Camps

Tercer Cicle de Primària

Carlota Lloret Sancho, del CEIP Horta Major, d’Alcoi (l’Alcoià i el Comtat), per Història d’un bitllet de cinc euros; Eire Tárraga Macías, del CEIP Mediterrani, del Port de Sagunt (el Camp de Morvedre), per Per fi va arribar el moment; i Anna Reyes Gradolí, del CEIP Jaume I El conqueridor, de Catarroja (l’Horta Sud) per La boleta de paper.

Segon Cicle de Primària

Pau Martínez Guio, del Col·legi Médico Pedro Herrero, d’Alacant (l’Alacantí), per El viatge d’Arnau; Arnau Arenas Fuster, del CEIP Gregori Mayans i Císcar, de Bellreguard (la Safor i la Valldigna), per El gat amb més sort de la història; i Arnau Company Vaquer, del CEIP Les Rotes, d’Altea (la Marina Baixa), per La meua besàvia.

Primer Cicle de Primària

En modalitat individual, l’alumnat premiat ha estat David Martínez Barro, del CEIP Benimàmet, de València (l’Horta) per Adam, el megalodó vegetarià; Bruno Sánchez Mononís, del Col·legi Sagrado Corazón, de Meliana (l’Horta Nord) per El gos que no donava ni una; i Emma Vidal Mansilla, del CRA Aboraga, de Cervera (el Maestrat i els Ports). En modalitat d’aula, el grup d’Anna Martínez Navarro, del CEIP Blasco Ibáñez, de Montesa (la Costera), per Ull mandrós.

Infantil en la modalitat d’aula

L’aula de la mestra Eva Pellicer Morant, de l’EIM Grau, de Gandia (la Safor i la Valldigna) ha guanyat el premi en la categoria Educació Infantil de 0 a 3 anys, amb l’obra La màgia de les bombolles.

De 3 anys, la classe de Maria del Rosario Parra Bas i Rocío Vidal Almeda, del CEIP Eloi Coloma, de Xixona (l’Alacantí) l’ha rebut pel treball El nostre amic l’ametler. El guardó de 4 anys ha estat per al treball Ajudem a la Natura, del grup de Belén Luis Peinado, del CEIP Max Aub, de València (l’Horta).

Finalment, la proposta Cori i el monstre, de l’aula de Maria Dolores Llamas Aguilera, del CEIP Félix Rodríguez de la Fuente, de Manises (l’Horta Sud) ha rebut el de 5 anys.Per últim, el jurat de la final del XXV Premi Sambori ha atorgat el Premi Empar Granell a la millor proposta didàctica a les mestres Silvia García González, del CEIP Pare Català, de València (l’Horta), per Amb les ales de la imaginació, i Euge Olmedo Bosch, del CP Blasco Ibáñez, d’Alginet (la Ribera), per Passeig per València.

Comparteix

Icona de pantalla completa