Diari La Veu del País Valencià
L’escriptora Elvira Cambrils, guardonada amb el Premi Enric Valor per «Argila i calç»

L’escriptora Elvira Cambrils ha sigut guardonada amb el Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià per la seua obra «Argila i calç», en la qual narra l’odissea de dues dones, una jove refugiada d’Àfrica i una autora valenciana que forgen una història d’amor i complicitat.

El premi, convocat per la Diputació d’Alacant, està dotat amb 20.000 euros. L’obra guardonada ha sigut presentada aquest dijous pel diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, juntament amb la pròpia autora, segons ha informat la institució provincial en un comunicat.

«Argila i calç» -presentada el certamen com a «Amina, el llarg viatge»- és la sisena novel·la de Cambrils i té en la comarca de la Marina Alta el seu escenari, segons ha explicat l’autora de Pego, que narra la història d’Amina i Blanca en una obra amb «un fort component ètic i testimonial”.

«D’una banda, centra el focus en la tragèdia dels immigrants i en eixa gran fossa comuna en la qual s’ha convertit el Mediterrani, però també posa en valor a grans escriptores valencianes contemporànies, el treball de les quals no ha sigut prou reconegut», ha detallat.

Per la seua banda, Navarro ha valorat el nivell dels 14 treballs que han concorregut a aquesta edició i ha ressaltat «el compromís» de la Diputació «amb la cultura en general, i amb la literatura en valencià en particular, per a transmetre a la societat la riquesa de les nostres arrels».

La novel·lista guardonada ha impartit classes com a catedràtica de Filosofia en instituts del País Valencià. Entre els seus relats de ficció destaquen «Mira’m, Amor» (Bromera, 2007), que va obtindre el Premi Blai Bellver de Xátiva; «El bes de l’aigua» (Bullent, 2010); «Tot el que tinc per ballar amb tu» (Bullent, 2014); «A la platja de Camus» (Bullent, 2018) i «Aire» (Aila, 2021), Premi Carmelina Sánchez-Cutillas.

A més, l’escriptora ha rebut també el guardó Felipe Ramis per «Foc a la llar» (Lletra impresa, 2022), el Soler i Estruch per «Vestida de lluna» (Bullent, 2016) i l’accèssit lliure de Narrativa de Dones per «La mar d’Essaouira» (Las mujeres cuentan, 2018).

El premi literari concedit reconeix el treball emprès per Enric Valor i Vives per a normalitzar la llengua pròpia del País Valencià des de les seues facetes d’autor i investigador.

El jurat d’aquesta edició ha estat presidit pel diputat Juan de Dios Navarro i ha comptat com a vocals amb el diputat provincial Óscar Mengual, Rafael Poveda, escriptor i enòleg, Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana, Vicent Ferran García Perales, professor adjunt de la Universitat CEU Cardenal Herrera, així com els filòlegs Marc Senabre i Carlos Ferrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa