Decidim i València és Refugi rebutgen qualsevol acte racista, «no només en l’àmbit de l’esport»

Assenyalen que «el racisme estructural a l’estat espanyol ja fa massa temps que s’expressa al futbol, i no és una situació excepcional del València CF»

Decidim i València és Refugi han fet públic un comunicat en què mostren la seua repulsa absoluta davant qualsevol acte racista, «no només en l’àmbit de l’esport», arran dels fets ocorreguts diumenge passat al Mestalla, «on es va tornar a evidenciar el nivell d'integració i normalització del racisme», «tant a la nostra terra com a tot l'estat espanyol». «El cas del jugador de futbol Vinicius se suma a una llarga llista de casos de racisme que han tingut lloc en l'esport i en el futbol majoritàriament», assenyalen.

Totes dues entitats remarquen que «el racisme estructural a l'estat espanyol ja fa massa temps que s’expressa al futbol, i no és, en cap cas, una situació excepcional del València CF». Per això, «intentar situar el debat en la criminalització d’un determinat equip i afició, minimitza la problemàtica del racisme a l’estat espanyol i busca respondre a unes dinàmiques que res tenen a veure amb l’erradicació del racisme al futbol i la societat». «Les institucions, sistemàticament no han actuat enfront dels grupuscles feixistes i han blanquejat la impunitat de la qual gaudeixen: si el problema són tots, l'actuació dels poders públics és limitada», asseveren.

«Però sabem bé que no és així, al València CF, com a la resta d'equips i societat, n'hi ha grups organitzats denunciant el racisme i combatent els qui el darrer diumenge feren els càntics racistes», indiquen.

D’altra banda, continuen, «al problema se li suma l'absoluta inacció tant de les institucions com dels responsables de les organitzacions i empreses futbolístiques». «També denunciar que en l'actualitat la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'esport és utilitzada per a reprimir els drets de les aficions pacífiques i antiracistes, com ha denunciat la penya antiracista del València CF La Colla Blanc i Negra», afirmen. «Des del 2007, aquesta llei s’ha utilitzat precisament per reprimir i multar els col·lectius que busquen erradicar la impunitat dels neonazis, deixant impunes les accions racistes i neonazis sistèmiques dels col·lectius ultres», manifesten

Per tant, «la Lliga i la Reial Federació Espanyola de Futbol i les forces de seguretat de l’Estat han d’actuar amb contundència ara i sempre, aplicant la llei pel que va estar creada i aturar, d’una vegada per totes, els col·lectius ultres al futbol». A més, «haurien de crear un protocol de competició que permeta als professionals determinar que aquest partit s'està desenvolupant en circumstàncies anòmales per abús racial».

Aquestes organitzacions volen aprofitar aquest moment de debat per a «lamentar que el racisme només siga debat quan succeeix en l'àmbit esportiu i televisat» i  «els comentaris que intenten justificar un delicte d'odi que tant de mal humà causa». Així mateix, volen «posar de manifest la normalització, integració, relativització, que un tema tan seriós en matèria de vulneració de Drets Humans té en la nostra societat actual» i «les conseqüències de la falta de penalització i condemna que el racisme té en grans plataformes, ja que aquests dies, després de l'ocorregut, estan augmentant les actituds i comentaris racistes cap a persones negres, inclusivament en l'àmbit escolar, avalats per l'ocorregut». «Cal condemnar en ferm tant aquests actes com opinions públiques racistes», ressalten. 

Alhora, també posen de manifest que els fets de diumenge al camp de futbol de Mestalla són només «la punta de l'iceberg d'un racisme estructural, sistemàtic, institucional i social». A més, exigeixen a les autoritats competents «la legislació immediata i penalització del racisme en totes les seues formes i àmbits», i «l'aprovació i posada en marxa d'una Llei Autonòmica i Estatal Integral contra el Racisme de manera urgent».

Finalment, recorden que «el racisme no és una qüestió oberta al debat, és una vulneració de drets col·lectius, penats i tipificats en el nostre Codi Penal actual». «No és suficient no ser racista, és urgent i necessari que la societat es mobilitze davant el racisme, que es comence a actuar com una societat antiracista, per a ser una societat de qualitat on cap tota la humanitat i deixe de tindre cabuda la vulneració de drets humans i la normalització d'aquestes conductes», conclouen.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.