Diari La Veu del País Valencià
Consolidar Castelló de la Plana com a destinació turística

Desestacionalitzar el sector turístic a Castelló de la Plana per a generar ingressos durant tot l’any mitjançant iniciatives culturals i esportives. Aquesta és la voluntat manifestada, amb discrepàncies importants sobre com dur-ho a terme, pels candidats a l’alcaldia de Castelló de la Plana que van participar en el debat retransmés per la televisió d’À Punt aquest dimarts.

Unes discrepàncies que, per exemple, es van fer evidents quan es van referir a la implantació de la taxa turística, ja que Begoña Carrasco, del PP; Eduardo del Pozo, de Ciutadans, i Antonio Ortolá, de Vox, la rebutgen totalment perquè, a parer seu, espanta els visitants, mentre que Ignasi Garcia, de Compromís, i Marisol Barceló, d’Unides Podem-Esquerra Unida, consideren que s’ha d’aplicar per a millorar els serveis. Per part seua, l’alcaldessa, Amparo Marco, del PSPV, va afirmar que «està pensada per a destinacions consolidades i a Castelló de la Plana ara mateix necessitem atraure turisme, per la qual cosa no s’ha d’aplicar». Quedava palés que, al contrari que en altres urbs, la capital de la Plana Alta encara no pateix els problemes derivats d’un turisme massiu que dificulta la vida quotidiana dels veïns del centre i que encareix molt el preu de l’habitatge.

Accés a l’habitatge

Precisament, l’accés a l’habitatge va ser un dels temes que va enfrontar els partits integrants de l’Acord de Fadrell amb la resta. Carrasco va acusar el govern municipal de no construir habitatge públic nou, una qüestió sobre la qual Marco va assegurar que el nou Pla General ja aprovat preveu bastir 130.000 metres quadrats d’habitatges, dels quals el 50% seran per a famílies amb necessitat i joves, i que no s’havia pogut fer abans perquè el PGOU del govern anterior del PP generava inseguretat jurídica, motiu pel qual havia calgut fer-ne un altre.

En aquest sentit, Garcia va dir que és necessari «bandejar el model d’especulació salvatge del PP» identificant zones a rehabilitar, destinant el 50% d’habitatges a ús social i gestionant de manera directa els pisos de la Sareb, així com limitant els preus de lloguer en zones amb més tensió. Així mateix, Barceló va remarcar que aplicaran la recent Llei d’Habitatge per a decretar diverses zones tensades a la ciutat i que sumaran al parc públic fins a 190 habitatges amb compra i promoció pública per al lloguer assequible.

Un centre per als vianants

«Han convertit arribar al centre en una gimcana», va amollar Carrasco, en referència a la restricció del trànsit en 745.000 metres quadrats del centre urbà. Una crítica a la qual va respondre Marco recordant que és un mandat obligatori de la Unió Europea i que el seu cost, d’11 milions d’euros, es finançarà amb els fons comunitaris.

En aquesta línia, Garcia va asseverar que Castelló de la Plana i l’àrea d’influència és una de les zones que més utilitzen el vehicle privat, per la qual cosa proposa crear una autoritat metropolitana del transport per a unificar tarifes i coordinar horaris com s’ha fet a València. «No pot ser que l’últim TRAM arribe a l’estació quan encara queden tres tres de rodalia per passar», va lamentar.

També Barceló va defensar la conversió del centre en zona de vianants i va plantejar l’extensió del Bo Activa’t fins a arribar a la gratuïtat del transport públic. A més, va ressaltar que cal reduir el trànsit en altres zones sensibles com ara «els centres hospitalaris i educatius o les residències», atés que «quasi l’11% de les defuncions que es produeixen a l’Estat són conseqüència de la contaminació ambiental».

En general, tots es van mostrar partidaris de construir aparcaments dissuasius als accessos de la ciutat i millorar el transport públic. Tanmateix, Ciutadans i Vox van advocar per eliminar la zona blava del centre.

Endeutament i impostos

Quant a la gestió municipal, Marco va destacar que quan va arribar al govern el 2015 la ràtio d’endeutament era del 80%, mentre que actualment se situa en el 16%. A més, es va mostrar favorable a «abaixar els impostos sempre que es puga fer», sempre que es puga mantenir l’escut social alçat per l’Ajuntament.

Un plantejament rebatut per Carrasco, que va insistir que calia abaixar els impostos per a «ajudar les famílies» i que hi ha marge per a fer-ho «tenint en compte que part del pressupost ha quedat sense executar en acabar l’any».

Per això, el candidat de Compromís va desafiar Carrasco en dues ocasions a quantificar què suposa per a una família la baixada d’impostos que pregona. «¿Es pot comparar la baixada de l’IBI que proposa als 3.000 euros que s’estalvia una família per l’escoleta gratuïta de 2 a 3 anys, la Xarxa Llibres o la salut bucodental gratuïta que proposem?», li va preguntar. A més, va remarcar que a la ciutat hi ha 5.000 aturats menys que fa huit anys i 20.000 treballadors més que cotitzen.

Per part seua, Barceló va ressaltar que crearan una banca pública municipal i va assegurar que «no deixaran morir l’agricultura» i que si es recuperen els camps abandonats a la ciutat, es poden crear 1.800 llocs de treball. A més, va indicar que volen dur a terme un polígon industrial verd perquè Castelló de la Plana produïsca la seua pròpia energia renovable. Així mateix, va reivindicar la necessitat de pressionar el govern espanyol perquè injecte 750 milions d’euros al sector ceràmic i que puga sufragar el cost del gas.

Comparteix

Icona de pantalla completa