Diari La Veu del País Valencià
Pluges de rècord en un mes de maig en algunes comarques del País Valencià [Vídeo]

Les fortes pluges d’aquest dimarts han deixat registres de rècord les darreres dotze hores: 127,4 l/m² a Ontinyent —la xifra més elevada en cent anys—, 119,2 l/m² a Beniarrés, 109,8 l/m² a Agres, i fins a 106,8 l/m² a Muro d’Alcoi, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Així mateix, a Beniarrés se n’han arreplegat 80,6 l/m²; a Vallada, 66,2 l/m²; a Beneixama, 60,8 l/m²; a Millena, 57,4 l/m²; a Fontanars dels Alforins, 55,8 l/m²; a l’Aeroport d’Alacant-Elx, 49,1 l/m²; Alcoi, 47,4 l/m²; Rojals, 24 l/m², i Oriola, 22 l/m².

En general, durant la nit s’han registrat precipitacions amb tempesta a la meitat sud del País Valencià que, en algunes zones, han sigut persistents i amb intensitat localment molt forta en àrees de muntanya del Comtat i la Vall d’Albaida, i intensitat forta al Baix Segura i el Baix Vinalopó.

Rècords

La màxima precipitació acumulada a Ontinyent en un dia de maig en l’anomenat dia pluviomètric -entre les 9 h d’un dia i les 9 h del següent- era de 84 l/m² el 3 de maig del 1992 -hui 127,4 l/m²-. En un dia de primavera o estiu, el màxim acumulat era 107,2 l/m² el 22 de març del 1973.

Per part seua, a l’aeroport d’Alacant-Elx, fa just dos anys es va superar el rècord de màxima precipitació acumulada en un mes de maig: 61,6 l/m² el 23 de maig del 2021. Hui, dos anys després, s’ha registrat el segon valor més alt de precipitació acumulada en 24 hores en un mes de maig: 55,7 l/m².

Aemet ha afirmat que ens trobem davant una situació excepcional per a tractar-se d’un mes de maig: precipitacions torrencials, persistents i amb tempesta, amb valors acumulats que suposaran rècord d’un mes de maig en molts observatoris del sud del País Valencià.

Carreteres tallades

Les precipitacions també han deixat carreteres tallades, cotxes atrapats i caiguda de rebles. En concret, segons ha informat el Consorci de Bombers d’Alacant, han obligat a tallar per inundació l’N-325, a dos quilòmetres d’arribar a Asp (el Vinalopó Mitjà). El mateix cos de seguretat ha indicat que dos o tres cotxes han quedat creuats i encallats, la qual cosa ha provocat retenció d’altres vehicles.

D’altra banda, un vehicle s’ha quedat bloquejat en l’N-340 sobre les 5,45 hores a conseqüència de les fortes pluges.

Així mateix, els bombers d’Alacant han fet en una hora, des de les 8 a les 9 hores, set intervencions a Sant Vicent, Elda i Elx relacionades amb inundacions i caiguda d’elements de façanes d’edificis a la via pública.

Comparteix

Icona de pantalla completa