Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró exigeix a la Generalitat la paralització del PAI de la platja del Puig

Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que paralitze les obres del Programa d’Actuació Integrada (PAI) de la platja nord del Puig de Santa Maria (l’Horta Nord).

El motiu d’aquesta petició, explica l’organització ecologista, és «l’afecció a terrenys que formen part de la Marjal del Puig i que, segons l’article 15 de la Llei 11/94 d’espais naturals protegits del País Valencià, són sòl no urbanitzable d’especial protecció». De fet, AE-Agró ha exigit «una vegada més» la protecció de tota la Marjal del Puig a la Generalitat.

«Fins a tres oportunitats ha tingut el govern del Botànic durant els últims huit anys per a protegir, parcial o completament, la Marjal del Puig: el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel), el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH) i la revisió del Catàleg de Zones Humides» del País Valencià, enumera.

AE-Agró lamenta que la Generalitat, «ignorant les successives peticions fetes, no ha protegit aquesta zona humida litoral, que ara es veu amenaçada per un Programa d’Actuació Integrada (PAI) de més de 400 cases, concretament, a la zona nord de la platja del Puig de Santa Maria». Per això, ha demanat per escrit a la Conselleria la paralització d’aquest PAI i, a més, la protecció de tota la marjal.

Assegura que l’administració autonòmica ja va delimitar el 2010 tota la zona de marjaleria del Puig i les obres del PAI «estan dins dels límits marcats per l’administració». «El mateix Ajuntament en les seues al·legacions al Pativel també reconeix que la zona és marjal, així com la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) original d’aquest PAI del 2006 i la revisió del Pla General del Puig del 2010», remarca.

Si la Generalitat Valenciana no paralitza les obres, AE-Agró adverteix que denunciarà els fets davant dels tribunals de justícia. «La jurisprudència està a favor nostre, ja que és un cas pràcticament igual que el de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell i el del Quadre de Santiago de Benicàssim, dos aiguamolls que es van veure amenaçats per la rajola i que van ser salvats pel moviment ecologista al Tribunal Suprem», assenyala.

A hores d’ara, E-Agró està a l’espera de poder accedir a l’expedient del PAI de la platja del Puig per a presentar la corresponent denúncia. Però, l’Ajuntament del Puig, «vulnerant tota la normativa de transparència i d’accés a la informació en matèria de medi ambient, es nega facilitar-nos la documentació», retrau.

Comparteix

Icona de pantalla completa