Diari La Veu del País Valencià
El Defensor del Poble s’adreça a l’Ajuntament d’Alacant perquè desbloquege ajudes a les famílies empobrides

L’Associació de Veïns de Colònia Requena, barri de la ciutat d’Alacant, s’ha adreçat al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, perquè l’Ajuntament d’aquesta ciutat desbloquege ajudes a les famílies empobrides d’aquest barri ubicat a la zona nord del municipi.

Concretament l’entitat veïnal, presidida per Antonio Colomina, explica que s’encarrega de «repartir aliments a les famílies» a través d’un conveni amb el Banc d’Aliments, que els facilita el material humanitari. Entre els requisits del Banc d’Aliment hi ha l’acreditació de la situació de vulnerabilitat de les persones que reben aliments de manera solidària. «Per a demostrar aquesta condició cal l’elaboració d’un informe de vulnerabilitat que expedeixen els Serveis Socials de l’Ajuntament d’Alacant», expliquen en la instància des de l’associació de veïns. En canvi, «el retard per a l’emissió dels certificats és de mesos i quan els usuaris del banc d’aliments sol·liciten el document només troben dificultats per part de la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament d’Alacant».

Aquesta regidoria ha estat fins fa poques setmanes liderada per Julia Llopis, del PP, que va entregar l’acta com a regidora després de saber que l’alcalde Luis Barcala no l’havia inclòs en les llistes municipals d’enguany. Automàticament, Llopis es va incorporar a la llista de Vox a Les Corts per la demarcació d’Alacant, i ha deixat clar que voldria ser la pròxima regidora d’Ensenyament. Cal recordar que Llopis ha presidit Concapa, la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d’Alumnes.

Segons l’entitat veïnal, davant la seua demanda per agilitar els tràmits esmentats, «la regidora d’Acció Social s’ha negat a expedir els informes de vulnerabilitat, cosa que impedeix a moltes famílies necessitades accedir als aliments bàsics que proporcionem. A més», reblen, la regidora «al·lega que l’Ajuntament no és la gestoria de la nostra associació». Des de la plataforma de Colònia Requena consideren que aquesta actitud vulnera drets fonamentals protegits per la Constitució espanyola.

Matisen, per exemple, que l’Ajuntament està obligat per llei a expedir els certificats de vulnerabilitat a les persones que el necessiten en virtut de la llei 39/2015, article 13, que fa referència al dret de les persones en les seues relacions amb les administracions públiques i també a l’accés a la informació pública, a més de la llei 19/2013 en el seu apartat A, que indica que cal tractar «amb respecte i deferència per les autoritats i els empleats públics» aquelles persones que sol·liciten informació relacionada amb l’exercici dels seus drets i compliment de les obligacions.

Des d’aquesta entitat també mostren «preocupació» davant persones a les quals «els estan negant els seus drets per una negativa injustificada», i demanen que l’Ajuntament proporcione a les famílies necessitades els documents corresponents per a certificar les situacions de vulnerabilitat, atès que «és un dret fonamental que no hauria de ser denegat sense justificació».

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, va respondre l’entitat veïnal per a indicar-li que la institució s’adreçarà a l’Ajuntament d’Alacant «amb la finalitat d’obtindre informació sobre l’assumpte que ha motivat la seua queixa».

Comparteix

Icona de pantalla completa