Diari La Veu del País Valencià
L’orxata sense sucre o amb menys del 10% de sacarosa es podrà denominar, també, «orxata»

El 9 de maig la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha debatut una proposició no de llei presentada pel Grup Parlamentari Plural a instància del diputat de Compromís Joan Baldoví, també candidat de la coalició a la presidència de la Generalitat Valenciana, sobre l’adaptació normativa de la denominació de l’orxata de xufa en sintonia a les recomanacions de l’OMS i els gustos dels consumidors.

La proposta planteja la necessitat d’un canvi normatiu que permeta nomenar «orxata» també a la orxata sense sucre i no haja de dir-se amb altres denominacions, com ara «beguda de xufa». La proposta ha sigut aprovada amb una esmena del Partit Popular que no modifica el sentit de la iniciativa.

Conxa Villena, la candidata a l’alcaldia d’Alboraia (Horta Nord) de Compromís, valora que «és un tema que ens ha ocupat des que treballàrem per aconseguir que es reduira l’IVA de l’orxata. Estem molt contents que la Comissió d’Agricultura haja aprovat la proposta del nostre diputat, perquè és una reivindicació històrica del sector com ha recordat Joan Baldoví en el debat de la comissió, un tema que està pendent des de feia 12 anys».

L’orxata és una beguda tradicional valenciana amb un ampli consum i un important valor simbòlic. La reglamentació tècnica i sanitària per a l’elaboració i venda d’orxata de xufa està inclosa al Reial Decret 1338/1988 de 28 d’octubre. S’hi establix que per a poder denominar-se «orxata de xufa» la beguda ha de tindre, entre altres requisits, un 10% de sacarosa.

Al mes de maig de 2021, per insistència de Compromís i el seu senador Carles Mulet, el govern espanyol acceptà mantindre l’IVA de l’orxata en el 10%. Ara la Comissió d’Agricultura del Congrés ha aprovat instar a la modificació del RD1338/1988 per a la redefinició del terme «orxata», es a dir, poder etiquetar l’orxata sense sucre, o amb menys del 10% de sucre, com a «orxata», i no haver d’utilitzar l’etiqueta de «beguda de xufa».

Comparteix

Icona de pantalla completa