Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià pateix l’inici d’any més sec dels últims 40 anys

El País Valencià ha patit l’inici d’any més sec dels últims 40 anys, des del 1983, i entre els tres més secs des d’almenys 1950, juntament amb 1961 i 1983, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha apuntat que el dèficit de precipitació mitjana del quadrimestre és del 74%.

L’únic temporal important van ser les pluges que es van acumular sota la influència de la borrasca Isaack els dies 7 i 8 de febrer, amb acumulats que van superar els 100 l/m² prop de les muntanyes litorals de la Ribera, la Safor i la Marina Alta.

Encara que el període entre meitat de gener i principi de març va ser fred, el bimestre març-abril ha sigut extremadament càlid, el més càlid des que hi ha registres, amb gran diferència amb el segon de la sèrie, han apuntat les mateixes fonts.

Més de dos mesos, des del principi de març, el territori valencià pateix un temps anormalment càlid, en moltes ocasions superant rècords històrics de temperatura mitjana diària en la mitjana del País Valencià.

Lògicament, durant aquests dos últims mesos la insolació ha sigut molt alta. El bimestre març-abril és el que ha tingut més insolació en el territori des d’almenys 1983, i contrasta fortament el mateix període dels tres anys anteriors, que van ser els de menys insolació, ha apuntat Aemet.

Malgrat aquest panorama, es preveu un canvi de temps, sobretot divendres, quan s’esperen ruixats en qualsevol part del territori que poden ser localment forts i acompanyats de tempesta, sobretot a l’interior a la vesprada.

Seran precipitacions en forma de ruixats i tempestes que es produiran sobretot despús-demà. No serà suficient per a pal·liar el dèficit acumulat, però servirà per a humitejar una mica el terreny, que es troba molt sec, han indicat les mateixes fonts. Hi ha zones on no plou des del 8 de febrer.

Un Consell de Ministres extraordinari adoptarà mesures contra la sequera

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat un Consell de Ministres extraordinari aquest dijous per adoptar mesures per afrontar les conseqüències de la sequera a l’Estat. Segons la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, la sequera requereix mesures estructurals, «però també una reacció àgil quan es necessita». «L’any passat ja vam adoptar un paquet de mesures important per garantir l’abastiment d’aigua a les ciutats i perquè els agricultors disposin d’un suport per part de les administracions, i demà analitzarem en la mateixa línia el paquet que correspon a aquest any», ha dit en declaracions als passadissos del Congrés. Segons Ribera, el paquet inclourà alguna «continguts addicionals».

Comparteix

Icona de pantalla completa