Diari La Veu del País Valencià
Sagunt homenatja els quatre veïns deportats a Mauthausen amb una placa al cementeri

Els quatre saguntins deportats al camp de concentració nazi de Mauthausen tenen des d’aquest divendres una placa que els recorda i homenatja en el Cementeri Municipal de Sagunt (el Camp de Morvedre).

La data en la qual s’ha homenatjat aquests quatre veïns, 5 de maig, coincideix amb el dia de l’any 1939 en el qual van ser afusellats 27 republicans de Sagunt, el Puig i Puçol, a l’Horta Nord, segons ha explicat l’Ajuntament.

Per això, durant l’acte de col·locació de la placa també s’ha rendit un record a aquests 27 represaliats que van ser afusellats a la ciutat i enterrats en una fossa comuna de cementeri.

A l’homenatge al Cementeri Municipal de Sagunt ha assistit l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor de Memòria Històrica i Democràtica, Guillermo Sampedro, i familiars de les víctimes homenatjades. També han assistit altres regidors de l’Ajuntament.

El regidor de Memòria Històrica i Democràtica ha recordat que aleshores van ser més de 9.000 els republicans deportats a un dels camps d’extermini més durs de l’«imperi nazi», entre ells els quatre saguntins: «En els últims anys hem intentat fer un homenatge anual als deportats a Mauthausen, especialment als saguntins, i el compromís que vam contraure l’any passat amb els familiars era fer físic aquest record col·locant una placa al cementeri».

Per part seua, l’alcalde ha afirmat que aquest missatge ha de calar en la societat: «No ha de ser un missatge d’esquerres o de dretes, sinó de gent que estima la llibertat. El primer pas per a aquesta reivindicació del record implica conéixer la història i ajudar-nos a difondre aquest missatge de pau, llibertat i honra a les persones que van ser injustament assassinades».

Comparteix

Icona de pantalla completa