Diari La Veu del País Valencià
Una veu inconformista, la transició valenciana, còmic i molt més, a La Veu dels Llibres

L’últim número de La Veu dels Llibres ofereix una entrevista de Susanna González Turigas a Maria Antònia Massanet, poeta, professora i activista cultural, nascuda a Mallorca el 1980. Ha estudiat Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, i cursat un màster en Estudis de gènere. Ha publicat cinc llibres de poesia, Disseccions emocionals (Premi Art jove 2006), El moll de l’os (2012), Batec (2014), Kiribati (2015) i Aus de Ramat (2019). Exerceix la docència en un institut de secundària i imparteix cursos d’escriptura creativa. Ha coordinat el cicle de poesia de la Poeteca, activitats dins del marc del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, dirigeix el Festival PoésArt d’Artà (Mallorca) i diuen que és «una de les veus més inconformistes i iconoclastes de l’actual literatura balear».

Per part seua, Daniel P. Grau comenta Quan ens dèiem País. La preautonomia valenciana, de Guillem Llop i Joana Tormo, un estudi profund sobre la transició valenciana, des del novembre de 1975 fins al juliol de 1982, amb la mort de Franco i l’aprovació de l’Estatut d’autonomia valencià com a fites històriques que emmarquen el període, conegut sovint com a Batalla de València.

D’altra banda, Josep Ballester parla d’El gran buit, de Léa Murawiec, un còmic amb trets característics que barreja assaig filosòfic i una bona dosi de crítica de la societat actual. En alguns moments és una visió hiperbòlica dels temps en el quals vivim, però en altres, sense cap remei possible, ja ho tenim a la cantonada. Una reflexió sobre el culte a l’ego i una advertència a tota mena de perills quan la individualitat s’ofega o desapareix sota la massa.

En aquest número, Lourdes Toledo recomana L’instant abans de l’impacte, de Glòria de Castro, novel·la finalista del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana el 2020 i Premi Llibreter 2022. Un llibre la protagonista del qual, encertadament, no sabem el nom, i aquest anonimat universalitza el personatge i li dona força. L’autora, a més, afegeix un ingredient infal·lible: l’humor, molt d’humor, i un altre de dolorós i silenciat: la resignació.

A més, aquest dissabte, Enric Umbert-Rexach ressenya Abans de la tempesta, de Marcel Riera, una obra escrita per un poeta que practica un tipus de poesia anglosaxona, concretament de filiació irlandesa també dita figurativa, on la reflexió s’amaga rere una prosa descriptiva molt clara, de llarga tradició i que ara s’estila poc.

Finalment, aquesta setmana també podem saber quins són els llibres més venuts a a Vila Llibres, a la Vila Joiosa (la Marina Baixa).

Comparteix

Icona de pantalla completa