Diari La Veu del País Valencià
Una reflexió sobre l’origen dels aliments que mengem cada dia

Edicions del Bullent ha publicat Agricultura per a gent curiosa, de Maria Josepa Payà i Rafa Alonso, obra guanyadora del premi de no ficció infantil M. Dolores Català Amorós, dels Premis Castellum Ripae, de Castelló (la Ribera Alta).

Agricultura per a gent curiosa és una xicoteta introducció als orígens de la producció d’aliments. Parla de forma senzilla de com funcionen les plantes i de quina és la importància del sòl i de la biodiversitat. L’objectiu és fer reflexionar els més menuts, però també a qualsevol persona, sobre com i per què vam començar a cultivar aliments i sobre com ha anat evolucionant la nostra dieta al llarg dels segles a mesura que han anat arribant al nostre territori aliments diferents provinents d’altres llocs del món.

Des del convenciment que l’alimentació és l’acte humà que més influència té en el nostre entorn, el llibre prova d’ajudar a fer que els infants i les seues famílies prenguen consciència sobre l’origen d’allò que posen als seus plats cada dia.

Payà ha assenyalat que «la literatura és per a mi una forma més de viure i compartir el meu compromís amb el món rural i l’agroecologia. Quant al premi, ha declarat: «Em fa una especial il·lusió aquest premi per tot el que té d’innovador. Normalment, al públic infantil només s’adrecen obres de ficció, i trobe molt interessant que puguen alimentar la seua curiositat amb obres divulgatives que els tracten d’igual a igual i no els infantilitzen».

Els autors

Maria Josepa Payà (Beneixama, 1970), filla de llaurador i de mestra, va estudiar Enginyeria Agrònoma i ha treballat en desenvolupament rural com a tècnic d’almàssera i, des de fa dotze anys, com a professora de formació professional agrària. El 2018 va publicar la seua primera novel·la infantil, El tresor de Benasait, i el 2021 va guanyar el premi Vicent Silvestre de literatura infantil amb Mariola i la botiga de la font. Amb Agricultura per a gent curiosa va obtindre el Premi de no ficció infantil M. Dolores Català Amorós (Castelló, la Ribera Alta, 2022).

Per part seua, Rafa Alonso, dibuixant de coses, va començar col·laborant en diverses publicacions com ara Diario de Valencia o la revista cinematogràfica Scifi world Magazine. El 2014 va publicar el seu primer còmic d’humor, Tajundra la Moños, i a partir d’ací col·labora en diversos còmics per a fomentar la igualtat, cartells… El seu últim treball és la il·lustració del Bestiari dels Monstres Valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa