Diari La Veu del País Valencià
María José Català promet ampliar el Port de València perquè creu que ara «està paralitzat»

La candidata del PP a la Alcaldia de València, María José Catalá, i el vicesecretari estatal d’Economia del Partit Popular, Juan Bravo, s’han reunit aquest matí amb l’Associació de Directius i Empresaris Logístics del Port, un dels lobbies que eixiria més beneficiat d’una possible ampliació de la infraestructura.

Segons informa Europa Press, durant la reunió, Catalá ha ressaltat «la situació de bloqueig en la qual es troba el projecte d’ampliació nord del Port de València», i ha apuntat que durant darrer trimestre, el recinte portuari ha perdut un 20% de trànsit per «problemes de congestió i falta d’espai». Aquest és un dels arguments més recents de l’Autoritat Portuària de València (APV) per tal d’insistir en l’ampliació del dic nord, mentre que altres veus assenyalen la crisi econòmica provocada per la guerra d’Ucraïna i la disminució general del tràfic de mercaderies marítimes com a explicació.

Davant d’aquesta situació, Català, s’ha compromés davant dels directius de les empreses logístiques a «posar en marxa la construcció de la terminal nord», tot destacant els «milers de llocs de treball» que generarà. En concret els ha xifrat en 5.500 per començar, però encara ha anat més enllà i ha asseverat que «quan estiga operant a ple rendiment donarà faena a 44.000 persones». Els sindicats portuaris, en canvi, alerten que es podrien destruir llocs de treball.

L’alcaldable popular tampoc no ha explicitat com es pot ampliar el Port sense perjudicar les platges del sud de València i l’Albufera, tal com avisen els científics. En contra d’aquesta evidència, Catalá opina que «no s’ha de renunciar a res: el progrés i la sostenibilitat són compatibles», i ha insistit en la necessitat d’invertir en les platges de la ciutat i a l’Albufera, «dos espais que cal cuidar constantment para evitar-ne la degradació».

Foto: Helena Olcina

La mà negra catalana

L’altra afirmació polèmica de la candidata del PP és que l’alcalde de València i candidat de Compromís a la reelecció, Joan Ribó, estaria «fent pinça amb Esquerra Republicana i la CUP per a boicotejar el Port de València, mentre el nostre principal competidor, el Port de Barcelona, està portant a terme la seua ampliació i ací ningú no diu res». Aquesta teoria, repetida habitualment en diversos mitjans de l’òrbita del PP, no ha estat mai demostrada pels qui, com Catalá, l’han difòs. A Barcelona, els moviments d’oposició a l’ampliació del Port sí que han protestat contra aquest projecte, tot i que no està tan avançat com el de la infraestructura marítima a València.

Per la seua part, el vicesecretari estatal d’Economia del PP, Juan Bravo, ha assegurat que «el projecte està paralitzat», una afirmació, com a mínim, discutible, ja que, si bé la qüestió no ha arribat encara al Consell de Ministres, és la justícia qui manté una suspensió cautelar que deixa en l’aire la seua viabilitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa