Diari La Veu del País Valencià
Compromís demanarà al Senat el soterrament de la via fèrria a l’Horta Sud

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat que demanarà el soterrament de la via fèrria a les zones urbanes de l’Horta Sud a petició de diversos municipis afectats pel traçat d’aquesta infraestructura.

Segons explica l’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, «en l’actualitat la via separa barris, genera contaminació acústica i incomunica zones industrials amb el nucli urbà i evidentment és un lloc on ocorren lamentables atropellaments com el que va ocórrer recentment a Alfafar». «No podem conformar-nos amb una solució puntual sinó integral, ja que els beneficis socials serien notables en seguretat i qualitat de vida, i per això reclamem una via directa i verda fins a València», assenyala.

Per part seua, Mulet, que ha visitat la localitat després que aquesta passada setmana reclamara la compareixença de la ministra de transports i de la presidenta d’Adif després de conéixer-se el tràgic accident d’Alfafar on va morir una jove, ha assegurat que traslladarà aquesta «raonable» petició a l’executiu espanyol.

«Els alcaldes consideren que soterrar la via en aquests 10 quilòmetres entre Silla i València pot generar una via verda que podria permetre a la gent moure’s amb vehicles no contaminants, com ara bicicletes, patinets o a peu, a més de guanyar en tranquil·litat, contaminació acústica i cohesió entre barris i zones industrials en fer-los més permeables», ha declarat.

El senador formalitzarà a l’executiu la proposta i preguntarà si aquesta mesura té encaix en pròximes convocatòries dels Fons Europeus Next Generation per a la lluita contra el canvi climàtic.

«Parlem d’actuacions que poden semblar costoses, però que són poca cosa al costat del cost de les vies de trens d’alta velocitat que no gasta ningú. Parlem dels nostres impostos i volem que s’invertisquen en coses útils com eliminar barreres que impedeixen la vida normal en aquestes poblacions», subratlla.

Per aquesta línia discorren trens de mercaderies i els combois de rodalia que van cap a Gandia i Xàtiva, per la qual cosa el soroll «és constant». «Compromís des de fa molts anys reclama una solució per a Benetússer i Catarroja i altres poblacions, ja que pot ser una alternativa de mobilitat sostenible al camí ral de Madrid, amb una via recta que donaria molts beneficis als pobles de l’Horta Sud», ha afegit l’alcalde de Catarroja.

Comparteix

Icona de pantalla completa