Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat sanciona una empresa que va transformar a reg per degoteig 80 hectàrees d’horta tradicional a Elx

La Conselleria de Transició Ecològica ha culminat la tramitació de l’expedient sancionador contra l’empresa que va transformar més de 80 hectàrees d’horta tradicional als Carrissals d’Elx amb una multa de 6.000 euros. La multa incloïa també l’obligatorietat de reparar el dany causat retirant el sistema de canonades instal·lat i la bassa de reg construïda, segons ha notificat l’administració a l’Associació d’Amics dels Aiguamolls del Sud d’Alacant –AHSA per les seues sigles en castellà. Aquesta entitat va denunciar a l’octubre del 2021 aquestes obres de transformació agrària, que convertien més de 80 hectàrees d’horta tradicional en espai per al reg per degoteig.

El grup ecologista, en canvi, es mostra pessimista pel que fa al compliment de la resolució, ja que considera que l’empresa presentarà un recurs contenciós que es podrà dilatar durant anys mentre els terrenys afectats continuarien patint les conseqüències ambientals de la transformació esmentada. Segons AHSA, l’obra no només modifica el sistema de reg i priva la xarxa d’assarbs d’importants caudals, sinó que també pateix les conseqüències de l’abús en l’ús de productes agrotòxics i de l’extremada intensificació del cultiu, «fet que produeix una alta degradació del sòl».

Segons AHSA, que ha consultat l’expedient, l’empresa sancionada podria rebre una ajuda de més de 75.000 euros procedents d’ajudes agràries per la construcció de la bassa de reg denunciada. L’entitat ecologista lamenta «la falta de diligència de l’administració», que assegura que ja tenia informació sobre el caràcter de l’obra i que fins i tot es va redactar un informe desfavorable a l’autorització de la construcció de la bassa «huit mesos abans de la denúncia realitzada» per AHSA, «sense que es moguera un dit per a aturar les obres que ja se sabia que eren il·legals».

D’altra banda, el col·lectiu ecologista es pregunta què ocorre amb l’altra bassa de rec, situada també en les proximitats de la porta sud del Parc Natural del Fondo, denunciada pel grup ecologista a l’octubre del 2022 i que, en canvi, fins la data no ha rebut cap comunicació sobre l’inici d’un expedient sancionador davant uns fets «molt similars».

Per últim, AHSA assegura que la zona afectada per les dues actuacions constituïa un dels sectors més valuosos dels Carrissals d’Elx, un paratge inclòs dins la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Fondo, on s’han establert espècies protegides que «han sigut greument degradades i que serà molt complicat que es restauren».

Comparteix

Icona de pantalla completa