Diari La Veu del País Valencià
#FridaysforFuture i el territori

Podem pensar que aquesta crida és un plantejament idealista, allunyat de la realitat, que no ens afecta en el nostre dia a dia. Però no és així. L’estat d’emergència medi ambiental en el qual estem, no és fruit del que els mitjans diuen “activitat humana”, com si fóra una conseqüència lògica de la vida. Si no principalment del model econòmic i productiu en què vivim.

Un model basat en el creixement demogràfic, de consum de béns i serveis, i d’expansió territorial. Aquest model, que en la seua projecció temporal ens porta al col·lapse, necessita del consum de territori per al seu funcionament. El territori va principalment lligat a l’extracció de matèries i al desenvolupament demogràfic.

El territori és l’entorn en el qual es desenvolupa qualsevol població. La seua degradació ens afecta a tots com a col·lectiu, i vulnera els nostres drets, el mes elemental d’ells, el de la pròpia auto preservació.

La preservació del territori es converteix llavors en un dret primordial, més important si cap que altres drets, com el de la propietat, o, fins i tot, el dret al treball. És en definitiva una necessitat comuna. Des d’aquesta perspectiva la lluita que proposa #FridaysforFuture deixa de ser una lluita utòpica i es converteix en una batalla real. Aqueixa batalla es lluita hui dia en diferents llocs del NOSTRE territori.

El projecte, sota aqueix model obsolet i depredador, que l’empresa INTU vol posar en marxa en el paratge natural de Les Moles és un clar exemple. Sota la falsa promesa de crear llocs de treball, s’intenta posar en marxa un projecte depredador del territori, dins d’un model econòmic que s’està demostrant obsolet.

Aquest projecte, que no té una altra finalitat real que l’especulació amb el sòl per part una multinacional britànica, igual que altres, sol tindre un gran acolliment per les autoritats locals. Més preocupades en poder vendre la seua imatge davant els seus electors, que en millorar la vida dels seus conciutadans a llarg termini. Amb una preocupant mentalitat a curt termini, prefereixen fer-se la foto inaugurant el centre comercial, que potenciar models de creixement econòmic viables.

Comparteix

Icona de pantalla completa