Diari La Veu del País Valencià
Les restes de Primo de Rivera abandonen el Valle de los Caídos

Les restes del fundador de la Falange José Antonio Primo de Rivera han abandonat ja el Valle de los Caídos, rebatejat com a Valle de Cuelgamuros, i es dirigeixen en una comitiva fúnebre al cementiri catòlic de San Isidro, a Madrid. L’exhumació s’ha fet en aplicació de la llei de memòria democràtica i s’ha preparat amb la col·laboració de la família, amb qui l’executiu espanyol ha mantingut contacte durant mesos. El procés s’ha dut a terme sense càmeres, i a més de l’exhumació ha consistit en una missa a la qual han assistit una huitantena de familiars. A les portes del Valle de los Caídos només s’hi ha acostat periodistes i alguns nostàlgics. La data coincideix amb el 120é aniversari del naixement de Primo de Rivera.

Poc abans de les huit del matí han superat l’accés dos cotxes fúnebres i una furgoneta de suport. També alguns treballadors de Patrimoni Nacional, malgrat que aquest dilluns el recinte tanca a les visites. A San Isidro les restes es dipositaran prop de les de la família del fundador de la Falange. En aquest nou lloc no es podran fer homenatges a Primo de Rivera.

L’exhumació de les restes del fundador de la Falange ha provocat la reacció de Vox. L’eurodiputat Jorge Buxadé ha escrit un tweet on ha acusat el govern espanyol de «profanar la tomba» de Primo de Rivera i «la nostra història». «Si no respecten els morts, algú creu que respectaran els vius?», ha escrit.

Per contra, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha apuntat que l’exhumació s’emmarca en «l’absoluta normalitat» i es du a terme amb «rigor científic i tècnic» i amb «total respecte i acompanyament a la família». L’exhumació, ha afirmat, s’ha fet d’acord amb els criteris que demanava la família, també pel que fa a la data, que coincideix amb el 120è aniversari del naixement de Primo de Rivera.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha afirmat que l’exhumació «és una bona notícia per a la democràcia», però ha advertit que cal «aplicar amb més eficàcia» la llei de memòria democràtica «perquè els familiars de les víctimes del feixisme tinguen reparació». «Cal treure els feixistes dels mausoleus i dels carrers», ha escrit a Twitter.

També la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, en declaracions als mitjans, ha afirmat que amb aquesta exhumació el govern espanyol compleix la llei i resol una «anomalia històrica». La presència de líders feixistes en llocs preeminents, ha dit «no passaria probablement en cap país europeu».

Comparteix

Icona de pantalla completa