Diari La Veu del País Valencià
L’Aplec de la Pedra de Basset a Otos se celebrarà aquest diumenge

Aquest diumenge 23 d’abril, a les 11 hores, l’Aplec de la Pedra de Basset a Otos (la Vall d’Albaida) tornarà a recordar la pèrdua de la Batalla d’Almansa i la consegüent derogació dels furs valencians el 25 d’abril del 1707.

A Otos, el poble dels rellotges de sol, el 2007, coincidint amb el 300 aniversari de la Batalla d’Almansa, el gnomòleg i escriptor Joan Olivares va instal·lar un modest però màgic monument anomenat la Pedra de Basset, una espècie de rellotge de sol amb una característica molt peculiar, ja que, en realitat, no marca les hores, sinó la data d’aquella derrota que va suposar la pèrdua de les lleis i institucions pròpies de l’antic Regne de València i, amb això, l’autogovern i els drets i llibertats del poble valencià.

La calculada orientació respecte al moviment del sol permet que quan arriba el seu dia l’escut quede completament cobert per una ombra. Se simbolitza així que es tracta d’una data fosca en la nostra història. Aquesta important càrrega simbòlica que conté l’escultura és el que ens va motivar que el 2019 es commemorara la Diada en l’àmbit comarcal en aquest municipi als peus del Benicadell.

L’Aplec, organitzat per Acció Cultural del País Valencià i l’Ajuntament d’Otos, amb el suport de nombroses entitats, començarà amb una cercavila des del carrer de Sant Roc fins al Palau, que comptarà amb una dansada popular. A l’arribada a la Pedra de Basset, hi haurà un parlament a càrrec de Josep Albinyana. L’acte clourà a la plaça del Llaurador amb un concert del cantautor Pau Alabajos.

Comparteix

Icona de pantalla completa