Diari La Veu del País Valencià
Nou combatents republicans seran soterrats dignament a Vistabella del Maestrat

Després de les passades campanyes d’exhumacions de combatents republicans al terme de Vistabella del Maestrat dutes a terme per l’Associació Científica ArqueoAntro i promogudes pel CEP (Centre d’Estudis de Penyagolosa) i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, el pròxim 30 de juliol tornaran al municipi nou soldats republicans. Tots nou seran homenatjats i, després d’un solemne seguici fúnebre que recorrerà els carrers del poble, seran soterrats en dos nínxols del cementeri cedits per l’Ajuntament. Aquesta iniciativa es desenvoluparà en el marc de la celebració de les XIV Jornades de Memòria Històrica de Vistabella. La programació d’aquestes jornades es desvetlarà durant les pròximes setmanes.

Els combats per la defensa de Vistabella van tindre lloc el 2 i el 3 de juny del 1938 i en ells van morir en combat o afusellats, més de 200 soldats republicans. Dels nou cossos recuperats, un correspon a un soldat mort en combat prop del Mas de Marimon; altres dos van ser assassinats en el moment

de lliurar-se a les tropes de la 3a Companyia del Tabor de Tetuan, a l’arribada d’aquests al Mas dels Arcs, i els altres sis, pertanyents a les Guàrdies d’Assalt -una de les unitats que guarnia Vistabella- van ser afusellats al Mas del Collet.

Fins hui, no s’ha pogut identificar cap dels nou soldats, per la qual cosa en els pròxims dies, sis entitats i associacions memorialistes llançaran una campanya de cerca d’àmbit estatal amb l’objectiu de localitzar familiars d’aquests combatents i poder acarar el seu ADN, fent extensiva aquesta cerca a qualsevol familiar dels més de 200 soldats de l’Exèrcit Popular de la República que van morir en la defensa de Vistabella.

Comparteix

Icona de pantalla completa