Diari La Veu del País Valencià
El Suprem confirma les condemnes de la Gürtel per la visita del Papa a València

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència que el 2020 va dictar l’Audiència espanyola sobre la trama Gürtel per la visita del Papa a València al juliol del 2006. La sentència va afectar els 19 acusats en aquesta peça. Entre ells figuren Francisco Correa, condemnat a 13 anys i set mesos; i el seu número dos, Pablo Crespo, condemnat a 15 anys i cinc mesos.

La sentència va declarar provada una estructura societària creada per Correa per a obtindre adjudicacions il·legals de contractes de distintes administracions i entitats públiques i, en concret, de l’organització i funcionalment de l’anomenat «Grup Correa» a València, entre els anys 2004 i 2008, i les actuacions prèvies dirigides a obtindre l’adjudicació de contractes públics.

Entre aquestes actuacions hi ha les adreçades a aconseguir l’adjudicació lícita de la prestació de serveis i subministraments necessaris per al desenvolupament de l’esdeveniment, duent a terme negociacions amb qui era conseller d’Agricultura, Juan Cotino, per aconseguir l’adjudicació del contracte de subministrament en règim de lloguer de les pantalles i sonorització.

L’Audiència va determinar que diversos dels acusats van decidir que l’encàrrec i el cost de la celebració d’aquest contracte de subministrament de pantalles de vídeo, megafonia i so no es duguera directament per la Fundació V EMF, sinó per l’ens públic RTVV a favor d’una premsa pantalla, Teconsa, que al seu torn va subcontractar, de manera il·legal, amb l’empresa Impacto Producciones.

La sentència va condemnar 19 dels 23 acusats per delictes de prevaricació, malversació, frau a l’administració, falsedat en document oficial, blanqueig de capitals i delictes contra la Hisenda Pública, uns com a autors i altres com a cooperadors necessaris, i altres com a còmplices. D’ells, només set van presentar recurs contra la sentència de l’Audiència, però el Suprem l’ha ratificada íntegrament.

Comparteix

Icona de pantalla completa