Diari La Veu del País Valencià
Vint macroprojectes fotovoltaics amenacen el paisatge de Montfort

Les macroplantes fotovoltaiques tenen el punt de mira a Montfort. Aquesta localitat del Vinalopó Mitjà, amb vora 8.000 habitants, ha rebut propostes per a acollir una vintena de macroplantes fotovoltaiques que ocuparien quasi el 12% del sòl no urbanitzable del terme municipal i que arribarien a localitats adjacents com ara Agost (l’Alacantí), Novelda i Asp, aquestes últimes al Vinalopó Mitjà.

L’alcaldessa de la localitat, María Dolores Berenguer, d’Esquerra Unida, ha expressat el seu rebuig a aquests projectes si s’implanten de la manera com pretenen. El tinent d’alcaldia, Juanjo Hernández, explica a aquest diari que es van adonar de l’existència dels projectes a través del visor de la plataforma de la Generalitat.

Pretenen que els projectes siguen regulats des de Conselleria o que els ajuntaments «puguem dir alguna cosa». Hernández reivindica que des dels consistoris «no ens podem limitar a donar llicència d’obra: és una mica estrany tindre sòl urbanitzable comú i que aquests terrenys es puguen utilitzar sense límit».

Des d’aquest Ajuntament, un dels pocs liderats per Esquerra Unida arreu del País Valencià, s’han posat a disposició dels veïns per a escoltar les seues preocupacions. Així ho assegura el regidor, que també indica que han fet un estudi de paisatge per a mirar de protegir les zones de més valor a través d’un procés de participació pública. Els veïns han demanat especial protecció a la pedania d’Orito, on hi ha un convent del segle XVI que és dels més populars de la zona; i també la partida de Pozoblanco.

Hernández assegura que «no podrem paralitzar instal·lacions aprovades abans de tramitar aquest estudi, però n’impedirem l’establiment d’altres», i explica que aprovaran una exposició pública del catàleg de paisatge per a impedir projectes en zones considerades d’alt o de molt alt valor.

També pretenen que les macroplantes no superen més del 3% del territori municipal, i apunten que les mobilitzacions veïnals en contra d’aquests projectes no s’han fet contra l’Ajuntament, «sinó tot el contrari». «Com en tantes altres poblacions, tenim clar que ens calen les plantes fotovoltaiques, però no d’aquesta manera, i exigim que es facen els canvis normatius corresponents per a evitar-ho».

Comparteix

Icona de pantalla completa