Diari La Veu del País Valencià
Centenars de persones participen a Beneixida en les I Jornades del teixit social de les comarques centrals

Centenars de persones van participar aquest cap de setmana passat en les I Jornades del teixit social de les comarques centrals del País Valencià, celebrades a Beneixida (la Ribera Alta). En concret, van tindre lloc al Poliesportiu Municipal, on s’ubica El Rebost de la Tia Cori, una de les potes, junt amb El Gesmiler, amb seu al poble veí de Cotes, de Tribu Can Pagès, del col·lectiu organitzador, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament.

Activitats per a xiquets i contacontes

L’alcaldessa, Begoña Lluch, assenyalava aquest diumenge que «calen propostes com aquesta per a dinamitzar el poble». «Quan em van explicar el projecte, vaig tindre ben clar que el consistori havia de col·laborar-hi», assegurava. Després de veure la gran afluència de públic, Lluch es reafirmava: «Ara ja es pot dir que, per a ser el primer any, les jornades han sigut un èxit per la quantitat de gent que ha vingut i per l’ambient extraordinari que s’ha creat». Per tant, remarcava, «continuarem fent costat als organitzadors, açò és una aposta de futur».

L’alcaldessa de Beneixida, Begoña Lluch

En aquest sentit, l’alcaldessa destacava que arran de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, hi ha més persones joves que s’han traslladat a viure a la localitat riberenca, de 650 habitants, per les condicions de vida que ofereix. A més, posava èmfasi en les possibilitats que té el municipi per a dur a terme activitats d’aquesta classe en diversos espais públics, tal com s’ha vist aquests dies al Poliesportiu Municipal.

La tia Cori en un «showcooking» de corellà al Rebost de la Tia Cori, a Beneixida

Per la seua banda, Marta Núñez i Francesc Sales, membres de Tribu Can Pagès, han expressat la satisfacció de tots els membres del col·lectiu per l’acollida de les jornades no només per part dels veïns de Beneixida i la Vall Farta, sinó també de tots els visitants d’altres comarques que han omplit el recinte. Després d’unes dures setmanes de preparatius, han manifestat que «estan cansats, però molt contents» pels bons resultats obtinguts i que això els encoratja a continuar el treball iniciat.

Productes ecològics i de proximitat

Música tradicional, brasilera i jazz; tallers d’estampació botànica, ciris, ioga, relaxació, circ…; xerrades sobre agricultura ecològica, agrocompostatge, reciclatge, infantesa…; partides de pilota valenciana, frontó,street basket, màdel, futbol freestyle, tenis de taula i escacs; jocs tradicionals; dinars i sopars populars; tasts de productes de proximitat; contacontes; un mural en directe…; columbicultura; carreters; capoeira…, han format part d’una programació intensa a la qual van posar punt final les actuacions del grup Jazz Tà i la companyia de circ Cremaetereo.

Mural per a infants en directe per Baldosas Amarillas i Pablo Kiran

Entre aquesta gran quantitat de propostes que els visitants han pogut gaudir durant un parell de dies, també cal ressaltar el mercat d’artesania, coordinat pel Grup Artesana València, una associació jove que pretén dignificar la professió, protegir les persones que s’hi dediquen, ajudar a desenvolupar els projectes de les sòcies i oferir peces de qualitat. També reivindica que els mercats valoren el veritable producte fet a mà enfront de les imitacions, que tinguen en compte les necessitats dels expositors i que les condicions per a participar-hi siguen justes.

Myriam Soriano i Joanna Wallace, del Grup Artesana València

Les dues representants, Myriam Soriano i Joanna Wallace, han assenyalat que se senten satisfetes de la rebuda i el tracte de Tribu Can Pagès i de l’Ajuntament, que va cedir l’Escoleta Municipal, ara tancada per manca de xiquets, als artesans participants perquè hi pogueren pernoctar i no s’hagueren de desplaçar. «El balanç és positiu perquè reconeixen i valoren el nostre treball i, a més, ens han cuidat i han agraït la nostra tasca», han afirmat.

Espai de relaxació amb música en directe de Dharmalogastudi Mantram

Així doncs, les conclusions dels organitzadors, col·laboradors i participants després d’aquesta primera edició de les Jornades del teixit social de les comarques centrals del País Valencià indiquen que el camí acaba de començar i que l’esdeveniment té tots els ingredients per a consolidar-se en el temps i convertir-se en una cita primaveral ineludible els pròxims anys.

Membres de Tribu Can Pagès i de la companyia de circ Cremaetereo al final de les jornades
El Rebost de la Tia Cori, a Beneixida
El cuiner Francesc Sales, del Rebost de la Tia Cori, a Beneixida
Partida d’escacs
Espai de l’Escola Infantil de Càrcer
Acrobàcies de la companyia de circ Cremaetereo

Comparteix

Icona de pantalla completa