Diari La Veu del País Valencià
Les Coves de Vinromà no podrà ampliar el sòl dedicat al MAGDA

L’Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà (la Plana Alta) qualifica de «molt bona notícia» que s’haja declarat la caducitat d’un dels documents vinculats al projecte de la macroplanta fotovoltaica MAGDA en aquest municipi. La Conselleria d’Agricultura ha emés un informe en el qual declara la caducitat del Document d’Abast de l’Estudi Ambiental i Territorial Estratègic (DAEATE) del projecte de zonificació del terme de la localitat.

Per al col·lectiu, «aquest informe de la Conselleria representa una nova garrotada per a la implantació del megaprojecte solar MAGDA, que acumula informes negatius per part de diversos departaments de la Generalitat Valenciana i el rebuig de les Corts».

Nostra Terra explica que «la compatibilitat urbanística que l’Ajuntament de les Coves va donar a la promotora del projecte MAGDA indicava les modificacions del planejament urbanístic que aleshores estaven en tràmit i que afectaven directament aquest projecte, i afegia que les dites modificacions es referien a les ocupacions del sòl rústic no urbanitzable, ampliant l’ocupació de sòl per a l’ús de les Energies Renovables fins a un 80%».

Per tant, continua, «desconeixent l’existència de cap altra iniciativa en tràmit a les Coves de Vinromà, susceptible d’ampliar eixos límits, s’entén que l’expedient en tràmit que fa referència l’informe de compatibilitat urbanística, no és altre que el que ara ha arxivat per caducitat la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, que és on es feia l’avaluació ambiental estratègica, necessària per a aprovar eixe projecte de zonificació del sòl rural, que modifica els usos del sol».

Per això, l’organització valora «positivament que no es modifiquen els usos del sol rural i no s’amplien els percentatges d’ocupació per a les energies renovables». «Davant una situació tan preocupant, la responsabilitat de l’Ajuntament hauria de centrar-se a protegir el sòl rústic i mantenir l’ús agrícola que ara té», assenyala.

En aquest sentit, l’entitat remarca que «evidentment això perjudica la empresa promotora, que ara o més endavant hauria tingut via lliure per a ocupar fins al 80% del sòl rústic no urbanitzable, i ens dona esperances en la nostra lluita per preservar l’agricultura i la ramaderia al món rural». Així, considera que «aquesta caducitat concedeix a l’equip de govern de l’Ajuntament de les Coves una nova oportunitat per a escoltar la veu dels milers de veïns i veïnes de la localitat de les Coves i de la comarca que s’han manifestat en contra del MAGDA i en defensa d’una ubicació racional de les energies renovables».

L’associació insisteix que «no és la primera vegada que prega a l’equip de Govern de l’Ajuntament de les Coves que reconsidere eixa ampliació dels usos del sòl rústic per a energies renovables», perquè «un govern democràtic no hauria de fer una modificació d’eixes dimensions de forma unilateral, sense escoltar la ciutadania, ja que afecta el futur de molta gent» i «a més, és un disbarat en un municipi on el sector primari té una importància cabdal».

Nostra Terra insta l’Ajuntament «que opte per altres modificacions del sòl que protegisquen les zones del terme que tenen agricultura productiva i que estan plenes de masos habitats».

Finalment, indica que «és cert que el MAGDA té la Declaració d’Impacte Ambiental favorable del Ministeri d’Agricultura, però això no vol dir que estiga tot perdut», atés que «ara, a més, els terrenys on podria instal·lar-se no tindrien aprovada la modificació per a eixos usos». Per això, subratlla, «no deixarem de lluitar».«La mobilització ciutadana és fonamental per a evitar aquesta calamitat», conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa