Diari La Veu del País Valencià
Posada de llarg de Compromís a Alacant

Compromís aspira «a guanyar el canvi» a l’Ajuntament d’Alacant. Tot i que les enquestes d’alguns partits –que no s’han difós– pronostiquen una majoria còmoda de la dreta i de l’extrema dreta, els valencianistes miren d’il·lusionar els seus votants potencials per provocar una sorpresa el 28 de maig. D’aquest desenllaç dependrà el bon resultat de la coalició, com també el del PSPV i d’Unides Podem.

En la posada de llarg de Compromís, celebrada al terrat de l’Hotel la Milagrosa –amb magnífiques vistes al Castell de Santa Bàrbara–, el candidat Rafa Mas, que aquesta legislatura ha sigut regidor a l’Ajuntament, compareixia apadrinat pels pesos pesants de la coalició: la vicepresidenta Aitana Mas i el candidat a presidir la Generalitat, Joan Baldoví. També hi era la segona de la llista municipal, Sara Llobell.

La presentació, desenvolupada en format entrevista, començava amb la intervenció de Baldoví, qui deia tindre «passió per la política». L’encara portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats explicava els seus viatges durant la campanya a cada poble i deia tindre «la mateixa il·lusió que als 16 anys, quan militava en un partit clandestí». Reconeixia que el món «es canvia poquet a poquet, però sense la política no es canvia». També defensava la gestió del Botànic, per haver «propiciat l’assoliment de drets». I deia sentir-se «esgarrifat» davant la possibilitat que la dreta puga tornar a governar a la Generalitat Valenciana.

Li seguia Sara Llobell, la segona de la llista local de Compromís. Deia estar «il·lusionada» i voler que Alacant «tinga un futur digne» gràcies a l’impuls de l’Ajuntament. Aplaudia també la composició de la llista, plena enguany d’independents –Paloma Valverde, de la Coordinadora Alicante Limpia, va de quatre; i Xavi Mas, de la plataforma herculana Podemos Recuperarlo, anirà de sis–, i coincidia amb els arguments posteriors de Rafa Mas. El candidat a l’alcaldia, membre d’Iniciativa –Llobell és de Més–, expressava les seues ganes per «lluitar per la ciutat i canviar-la» i plantejava qüestions com l’ecologisme, els drets o els serveis socials com les centrals de la campanya. Llobell seria qui, a final de l’acte, faria referències a defensar la cultura valenciana d’Alacant.

La vicepresidenta Aitana Mas i consellera d’Igualtat, Aitana Mas, era preguntada per els pronòstics de les enquestes electorals, que preveuen un empat tècnic en les eleccions valencianes entre l’esquerra i la dreta. La crevillentina assegurava que Compromís és el partit que més ha treballat contra el canvi climàtic i animava els militants i els votants valencianistes de «girar la mirada enrere i comprovar tot el que hem sigut capaços de fer fins ara». En termes locals, criticava la gestió de la regidora d’Acció Social a Alacant, Julia Llopis, del PP, qui ha prescindit d’ajudes de la Generalitat per a afers relacionats amb la vulnerabilitat, relacionats amb la seua regidoria. «En quin món vivim?», es preguntava la consellera, que feia una crida a poder «continuar» amb la tasca de govern després del 28 de maig. Pel que fa als elements centrals d’aquesta tasca, Baldoví abunadava en afers com el de la vivenda pública, l’educació pública, l’infrafinançament o els serveis públics.

L’acte, conduït en castellà, continuava amb referències a les eleccions locals i amb la «diferència» entre el model del PP i el de les esquerres. Rafa Mas criticava «l’abandonament» dels barris més empobrits per part de l’alcalde Luis Barcala i defensava un govern local «que aposte per l’educació pública i per la igualtat d’oportunitats», davant l’Ajuntament actual, «que es dedica a perjudicar l’educació pública des del minut u». També defensava l’atenció en matèria d’habitatge, la lluita contra «el model turístic depredador» i la derogació de l’ordenança de convivència cívica, que permet multar dones prostituïdes i persones sense sostre que dormen al carrer.

A l’espera de l’aliança que encara han de segellar Podem i Esquerra Unida per a bastir una candidatura conjunta, l’esquerra d’Alacant vol disputar l’alcaldia de Barcala. Una opció que sembla remota, però que Compromís vol fer-la possible amb una llista plural i destacant les polítiques més polèmiques de l’alcaldia actual. També alertant de l’alternativa de govern a la Generalitat, on Baldoví recordava que el candidat a la vicepresidència –en cas d’una majoria PP-Vox– va ser condemnat per violència de gènere.

L’espai valencianista va accedir, per primera vegada en la història, a l’Ajuntament d’Alacant del 2015, al caliu del fenomen electoral de Mónica Oltra. Aleshores va traure tres regidors, un menys al 2019 –Natxo Bellido, candidat en ambdues ocasions, tancarà la llista aquest 28 de maig–, i enguany pretén mantindre, «com a mínim», aquesta xifra de representació en un consistori integrat per 29 edils. L’empenta d’Oltra ja no existeix, i els valencianistes pretenen defensar la seua opció electoral en base a la feina feta durant aquests huit anys a la Generalitat, a les diputacions de València i de Castelló i en diversos municipis. Les eleccions del 28 de maig, per tant, seran un plebiscit popular a aquesta tasca.

Comparteix

Icona de pantalla completa