Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 2011 Miquel Gil i Feliu Ventura van actuar al Concert pels Països Catalans a Barcelona

El 2 d’abril del 2011 Miquel Gil i Feliu Ventura van actuar al Concert pels Països Catalans a Barcelona.

Miquel Gil (Catarroja, l’Horta Sud, 1956) va començar molt jove en la música de transmissió oral. Els primers passos musicals els va donar en ambients rockers, però prompte va conéixer a Vicent Torrent i Manolo Miralles amb els els qui va fundar Al Tall; des de llavors està immers en la música d’arrel tradicional.

En diferents etapes d’Al Tall ha sigut baixista, percussionista, ocasionalment guitarrista i esporàdicament dolçainer. Però la veu és sens dubte l’instrument amb el qual aprén a expressar-se millor, una veu, un estil de cant fruit de molts anys d’estudi.

A les acaballes del 1995, va iniciar un nou camí, amb la seua veu com a ingredient principal. Els ritmes d’anada i tornada amb sonoritat mediterrània bouzuki, llaüt, bandúrria, guitarra; havanera, rumba, colombiana…

El 2002 va enregistrar Orgànic, amb producció d’Efrén López, Toni Xuclà i el mateix Miquel Gil. Un treball que marca un abans i un després en la carrera del músic.

Des de llavors, ha publicat Katà (2004), En concert (2006), Eixos (2006), Per Marcianes (2011), Geometries (2019, Premi Ovidi Montllor), i Arrel (2021), amb Noèlia llorens Titana.

Feliu Ventura (Xàtiva, la Costera, 1976) va publicar la primera maqueta el 1996 i el primer disc, Estels de tela, el 2000. Posteriorment, el 2003 va traure a la llum Barricades de paper i el 2005 va dur a terme una gira amb Lluís Llach que va tindre com a resultat el disc en directe Que no s’apague la llum. El 2006 va enregistrar Alfabets de Futur.

El 2011 va arribar Música i lletra, amb 11 cançons noves escrites i musicades per ell, amb la col·laboració de Borja Penalba en la música de dues cançons de l’àlbum. El 2013, i amb motiu de la celebració del seu vintè aniversari com a cantautor, va editatr Vers l’infinit. 20 anys en directe, una recopilació amb moltes de les seues millors peces. El 2014 va ser el torn de Referents.

El2019 va presentar un llibre-disc d’onze cançons pròpies titulat Convocatòria, amb col·laboracions de referents culturals i polítics que han marcat el cantautor. El 2022 va llançar nou vinil i disc digital del concert Feliu Ventura, Amics i Referents, celebrat al Teatre Principal de València el desembre del 2021.

El cantautor de Xàtiva ha sigut aclamat pels lectors de la revista Enderrock, i ha guanyat tots els premis en la categoria de Cançó d’autor: Millor Artista, Millor Disc per Alfabets de Futur, Millor Cançó, amb Alacant -per interior-, i Millor Concert.

Comparteix

Icona de pantalla completa