Diari La Veu del País Valencià
Gandia gaudeix d’un cap de setmana literari a la plaça dels Colomets

Aquest dijous 30 de març s’inaugurava la 3a Plaça del Llibre de Gandia després d’una primera jornada intensa marcada per les visites escolars. Com ja és tradicional, les activitats infantils, organitzades per l’IMAB, han marcat el tret d’eixida d’aquestes jornades de literatura en valencià en tot el seu esplendor. Hi han assistit més de 400 xiquetes i xiquets de dos centres escolars de Gandia (Borja-Jesuïtes i Mares Escolàpies) amb major participació escolar respecte l’edició passada.

La vesprada de la primera jornada de la 3a edició de la Plaça del Llibre de Gandia comptava amb diverses tertúlies literàries, com ara la conversa filosòfica –amb Fernando Jiménez i el Club de Lectura amb Xavier Mas Craviotto–, les jornades del Cefire, l’acte inaugural i el concert de Jazz oferit per Carlos Gonzálbez Trio a la Casa Marqués Marqués de González Quirós.

Així doncs, aquest esdeveniment pertany ja a la ciutat de Gandia, com ha remarcat a la inauguració de l’esdeveniment Rafael Domínguez, director de Plaça del Llibre. «Un espai on el llibre és el gran protagonista i on rendim homenatge a totes les nostres autores i autors amb una gran festa al carrer», ha recordat el director.

En aquest sentit, Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, ha posat l’accent en el fet que a la Plaça del Llibre és demostra que « la nostra llengua està més viva que mai, amb més producció editorial i més qualitat que mai». Així és com volen plantejar tota activitat des de l’organització amb 35 activitats de diferent temàtica, però adreçades a tota la família, totes amb accés completament gratuït a la cèntrica plaça del Rei Jaume I de Gandia, demostrant la versatilitat, diversitat i qualitat del llibre valencià. D’aquesta manera, ha recordat Teresa Pascual, poeta i vicepresidenta de l’AELC, que a través de les Places «és com es fa política de carrer: traguent els llibres al carrer i escrivint».

I és que ja no parlem de Plaça del Llibre, sinó més bé de «Places del Llibre». Així ho ha subratllat Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana. «Aquestes són necessàries perquè utilitzem les Places per fer un homenatge a la nostra llengua. I necessitem de més Places encara», ha conclós.

Amb el lema Arrels i territori, la Plaça del Llibre de Gandia continua el seu camí arreu del país, una cita que, esperen els organitzadors, es mantinga fixa en el calendari de la ciutat. «Una ciutat que va agafar al vol ser primera Plaça del Llibre sense ser capital de província», ha recordat José Manuel Prieto, alcalde de l’Ajuntament de Gandia, no per una altra raó que demostrar que Gandia és bressol de la literatura catalana i que «una ciutat que llig es una ciutat mes forta. I ací es llig molt gràcies al teixit que creen les biblioteques municipals».

A la Plaça del Llibre s’exposen 1.800 títols en llengua catalana i 35 activitats de diferent tipologia amb autores i autors de tot el domini lingüístic. El gran aparador en llengua catalana, oferit per les llibreries locals Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer, estarà obert de dijous a diumenge en horari de d’11 hores a 14 hores i de 17 hores a 21 hores, alhora que hi tindran lloc les múltiples activitats arrelades al llibre i el territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa