Diari La Veu del País Valencià
Llegendes de Catalunya del Nord, l’extrema dreta, retorn a Ondara, i molt més, a La Veu dels Llibres

L’últim número de La Veu dels Llibres ofereix una entrevista de P. Cano Server a Didier Payré, coneixedor i guia del territori, no debades fa 40 anys que és membre del Grup Pirinenc Excursionista Nord Català. Una afició que li ha permés conéixer el país de punta a punta en trobades com ara l’Aplec excursionista dels Països Catalans.

En aquest número, Irene Cárcel recomana Aspectes de la nova extrema dreta, de Th. W. Adorno, una obra en què planteja algunes de les condicions de possibilitat del feixisme que potser no siguen tan evidents a primer cop d’ull: premisses com ara la tendència a la concentració de capital, l’atur tecnològic o l’agudització de la contraposició de la província i la ciutat. I un factor especialment decisiu que, contràriament al que sembla, no és evident, el nacionalisme.

D’altra banda, Lourdes Toledo s’endinsa a Després de maig, abans de l’estiu, de Jovi Lozano-Seser, una història que narra el viatge físic i emocional de retorn d’Àngels Pons al seu poble, Ondara. Després d’haver perdut el marit durant la pandèmia, Àngels és una infermera que torna a «casa» deixant enrere més de quaranta anys de vida a València.

Per part seua, Enric Umbert-Rexach comenta Tristes? Cartes a Lluci, de Xavier Farré, seixanta-sis cartes en forma de poemes de quatre estrofes de quartetes i en vers lliure. Cartes dirigides a un tercer, a un tal Lluci que ben bé podria ser un alter ego, i no per a sol·licitar-li clemència com feia Ovidi, però sí, com el poeta romà, abocar-hi reflexions tant al voltant de l’estranyesa de viure en un país forà com de l’art poètica.

A més, aquest dissabte, Jesús Ferrís ressenya un clàssic de la literatura infantil inoblidable: Bon viatge, Pitblanc!, d’Empar de Lanuza. Un llibre entranyable, en el qual un narrador omniscient explica una història senzilla i enginyosa: la història de Pitblanc; un pingüí jove, sensible i tan extremadament curiós que no renuncia a les preguntes que li venen al cap.

Finalment, aquesta setmana també podem saber quins són els més venuts a la Llibreria Etcètera, de Barcelona

Comparteix

Icona de pantalla completa