Diari La Veu del País Valencià
«Terra Baixa» porta al Principal de València un crim a la Barcelona anarquista del segle XX

«Terra Baixa», el clàssic d’Àngel Guimerà, en producció del Teatre Nacional de Catalunya dirigit per la seua directora, la valenciana Carme Portaceli, arriba al Teatre Principal de València des d’aquest divendres 31 fins al diumenge 2 d’abril.

Sense perdre de vista els orígens ni renunciar a l’essència d’aquest text universal, la dramatúrgia trasllada «Terra Baixa» al segle XX, a la Barcelona de l’anarquisme, i introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari. Aquest serà l’encarregat d’investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. Manelic ha matat Sebastià per a alliberar a Marta i a ell mateix. Una història d’intriga i de revolta, segons avança Cultura de la Generalitat Valenciana.

La versió de l’obra de Guimerà és de Pablo Ley i està interpretada per Pepo Blasco, Laura Conejero, Mohamed El Bouhali, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Mercè Mariné, Roser Pujol, Manel Sans, Kathy Sey i Anna Ycobalzeta. Pablo Ley converteix el clàssic de Guimerà en un relat de detectius i un thriller sobre la lluita de classes.

Es tracta d’una mirada contemporània i trepidant que passa del drama rural a la tragèdia romàntica per a esclatar en un últim crit alliberador, quan Manelic etziba després d’haver assassinat a l’amo: «He matat el llop! He matat el llop! He matat el llop! ». Tres vegades, perquè quede clar. És el crit de la classe obrera contra l’opressió.

«El bé triomfa sobre el mal, la virtut sobre el vici, la puresa de les muntanyes, prop del cel, sobre la mesquinesa de la terra baixa, i, sota tot, la Barcelona industrial i les seues misèries», expliquen els promotors de l’obra.

En paraules de Carme Portaceli i Pablo Ley, darrere del crim passional de Manelic batega clarament un drama social que, llegit des del segle XXI, anticipa la història del segle XX: «El treballador s’enfronta a l’amo per a alliberar el seu futur».

Comparteix

Icona de pantalla completa