Diari La Veu del País Valencià
Agost es mobilitza per a frenar els macroprojectes fotovoltaics

La petita localitat d’Agost, ubicada a la comarca de l’Alacantí, va celebrar la setmana passada una assemblea informativa sobre els macroprojectes fotovoltaics que distintes empreses, amb la predisposició de l’alcaldia –exercida pel PP–, pretenen instal·lar en aquest poble de vora 5.000 habitants.

Davant la magnitud d’aquests projectes, que en un primer moment es preveien més discrets, l’Ajuntament va haver de convocar una trobada amb els veïns per a mirar d’apaivagar els ànims, encesos per la possible destrucció del territori. Segons els veïns, Agost podria ser el terme municipal més amenaçat de tot el País Valencià per aquesta mena de projectes, i l’Ajuntament «no va donar la veu d’alarma».

En canvi, alguns veïns, alertats per la premsa local, van consultar l’exposició pública del nombre de parcel·les afectades per diverses línies d’evacuació elèctrica d’alta tensió. En total, huit macroprojectes d’energia solar preveuen instal·lar-se a la localitat, cosa que devastaria centenars d’hectàrees que arriben fins i tot a localitats adjacents, ubicades a les comarques de l’Alcoià i del Vinalopó Mitjà. Segons els veïns, habitatges i camps de cultiu en quedarien afectats.

«La notícia va córrer com la pólvora i va generar gran indignació en comprovar que cases i terrenys havien de quedar envoltats o travessats per les línies d’alta tensió», indiquen des d’aquesta localitat a través d’un comunicat. Els veïns van demanar explicacions a l’Ajuntament davant la manca d’informació, i la indignació va augmentar quan es va comprovar que Agost, amb la localitat adjacent de Montfort (al Vinalopó Mitjà), van acordar promoure i facilitar la implantació d’una gran instal·lació solar de 158 hectàrees en terrenys d’ambdós termes municipals.

Va ser així com es va constituir la plataforma contra aquests macroprojectes, que en un primer moment va patir «les excuses i les evasives» de l’alcalde, que finalment, davant la pressió, va convocar una assemblea informativa la setmana passada a la casa de Cultura. En aquest acte, l’alcalde, Juanjo Castelló, va comparèixer en solitari davant l’auditori. Segons els presents exhibia «nerviosisme», i va fer un discurs en què expressava «sorpresa i consternació davant la magnitud dels projectes fotovoltaics, l’estat avançat de les tramitacions i l’escàs marge de maniobra del govern local per frenar-los». «Però sobretot», expressen alguns dels qui hi van estar, l’alcalde «es va esforçar a transmetre el missatge que ell mateix i l’Ajuntament no en tenen cap tipus de responsabilitat, que recau tota en altres administracions i en els propietaris que han posat els seus terrenys a disposició de les empreses energètiques».

La tensió generada es va fer notar, i en el torn de paraula del públic, alguns van denunciar «l’aparent desconeixement de l’alcalde sobre un tema tan greu» i la seua incapacitat per frenar els projectes. Segons indiquen els presents, es va fer palesa la «comunió entre formacions polítiques locals i la mobilització veïnal en aquesta qüestió», fet que ha animat a «posar en marxa totes les eines administratives possibles: suspensió i denegació de les llicències, moratòria urbanística, elaboració d’un Pla General d’Ordenació Urbana, elevació de la qualificació del sòl agrícola, etc.». L’alcalde es va comprometre a posar en marxa aquestes mesures «perquè Agost no quede convertit en un mar negre de plaques solars».

Juanjo Castelló governa aquesta localitat amb majoria absoluta: sis regidors d’onze. Enguany aspira a la reelecció.

Comparteix

Icona de pantalla completa