Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró protesta contra el PAI La Serreta de la Nucia

Activistes d’Acció Ecologista-Agró van dur a terme el passat dilluns una acció pacífica en oposició al PAI La Serreta de La Nucia (la Marina Baixa), aprofitant la Gala Nacional de l’Esport, una cita a la qual van acudir diferents autoritats de tot l’Estat.

Vestits amb roba esportiva i al crit de «Sense oxigen no hi ha esport», tal com es podia llegir a les pancartes, membres del grup d’AE-Agró La Marina Baixa, nascut recentment amb motiu dels despropòsits mediambientals que es pretenen desenvolupar a la comarca, van protestar a la rotonda més emblemàtica del municipi.

Aquest PAI, que ja s’ha començat a construir, comprén un territori de més d’un milió de metres quadrats, preveu la construcció de 3.500 habitatges, la primera piscina d’ones surfejable de tot l’Estat, un centre d’hípica, etc. Això suposa incrementar uns 10.000 habitants la Nucia, un 50% més de la població actual, i, per tant, augmentar la càrrega de l’EDAR d’Altea, unes instal·lacions que tracten les aigües residuals d’aquest municipi, Callosa d’en Sarrià, la Nucia i Polop.

A més, com ha denunciat, «s’estan abocant aquestes aigües residuals al Riu Algar, provocant grans danys mediambientals a la fauna i la flora autòctones i el desenvolupament d’aquest PAI no faria més que empitjorar la situació». D’altra banda, «els recursos hídrics de la comarca escassegen i en èpoques estivals els regants veuen que el seu cabal es redueix i fins i tot arriba a desaparéixer en determinats anys», ha assenyalat el col·lectiu. «Una situació que també s’agreujaria tenint en compte l’increment associat a la demanda d’aigua», ha afirmat.

Declaració d’Impacte Ambiental insuficient

Quant a la biodiversitat, AE-Agró ha explicat que, «entre moltes espècies de flora que habiten els terrenys d’actuació, s’està destruint l’hàbitat i exemplars del poliol amarg de la Nucia o Teucrium lepicephalum Pau, una espècie de flora protegida per la Xarxa Natura 2000, figura que prohibeix qualsevol alteració d’aquesta planta i del seu hàbitat, i que està inclosa en​ el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada, com a espècie vulnerable».

També ha remarcat que «l’Ajuntament de la Nucia està executant el PAI amb una Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) insuficient, on no es recull tota la biodiversitat que habita en la zona i sense una catalogació de tots els exemplars protegits per la Xarxa Natura 2000, que ja s’estan veient amenaçats».

Finalment, AE-Agró, «tenint en compte el context global d’emergència climà​tica i el context local de la Marina Baixa, on estem a un pas de convertir-nos en regió àrida», exigeix a les administracions competents «la immediata paralització del PAI de La Serreta, que es faça una declaració d’impacte ambiental d’acord amb la realitat de la zona, un cens dels exemplars de flora protegits i un estudi exhaustiu dels recursos hídrics del municipi i de la comarca».

Comparteix

Icona de pantalla completa