Ferran Zurriaga, Grup de Memòria Històrica de Castelló i Juli Sanchis, Premis Vicent Ventura 2023

L’acte de lliurament se celebrarà a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau el dimarts 18 d’abril

El pedagog Ferran Zurriaga -que va morir el 2022-, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i el dibuixant Juli Sanchis -conegut artísticament com Harca-  són els guardonats amb el premi Vicent Ventura 2023. El premi, que consisteix en una ceràmica de Xavier Montsalvatge, va ser instaurat per la Universitat de València el 1998, any de la mort del periodista, polític i activista cívic.

L'acte de lliurament se celebrarà a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau el dimarts 18 d'abril a les 19 hores. La comissió organitzadora i el jurat del premi estan formats per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, CCOO, STEPV, UGT, La Unió Llauradora i Ramadera, la Unió de Periodistes Valencians i per persones que van mantindre una «estreta relació» amb Vicent Ventura.

Ferran Zurriaga i Agustí (València, 1938 - Olocau, 2022) va ser un pedagog que va treballar en educació especial, en ciències socials i en llengua. El 2018, Escola Valenciana li va rendir un homenatge coincidint amb el seu 80é aniversari. Va estudiar Magisteri a l'Escola Normal de València i el seu oncle Ismael Rosselló Zurriaga, fundador del Partit Valencianista d'Esquerra i de la Associació Protectora de l'Ensenyament Valencià en 1934, va influir decisivament en la seua vocació i compromís polític.

El 1960 va participar en la fundació del Moviment Social-Cristià de Catalunya (MOSCA), amb Eliseu Climent, Joan Francesc Mira, Ferran Martínez Navarro i Vicent Àlvarez, als quals es van unir després Josep Vicent Marqués, Alfons Cucó i Valerià Miralles.

El 1962 va viatjar a França, on va conéixer el mètode pedagògic Freinet, que va importar i va començar a divulgar. Zurriaga va impulsar nombroses iniciatives renovadores com La Tramuntana, la primera escola democràtica i en valencià, que va rebre el suport de personalitats com Vicent Ventura, Joaquim Maldonado, Joan Fuster, Adolf Pizcueta, Enric Tàrrega, Ernest Lluch o Eliseu Climent. Ferran Zurriaga va ser el redactor del projecte inicial i va formular els seus principis pedagògics.

També va ser soci fundador de Acció Cultural del País Valencià i va impulsar la creació de la seua escola, anomenada Escola d'Esplai. Va deixar un llegat immens d'articles, pròlegs i llibres narratius i educatius en aquesta trajectòria farcida d'escoles d'estiu, edició de revistes, jornades d'investigació, congressos, estatges, grups de treball, conferències, cursos de lingüística valenciana de l'ICE, etc. És autor d’una desena de llibres. 

Memòria històrica

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló és un col·lectiu format per persones procedents de diferents àmbits acadèmics, professionals i locals, constituït com un equip multidisciplinari. Va sorgir de les Jornades de Memòria Històrica de Castelló que va organitzar el Casal Popular el 2003. 

Ara dirigit per Maribel Peris, ha desenvolupat diversos projectes, activitats d'investigació i de difusió arreu del País Valencià, especialment a les comarques del nord, tots relacionats amb la memòria històrica i la reparació moral de les víctimes del franquisme, i amb la investigació històrica al voltant de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme.

Entre els diferents àmbits de treball desenvolupats cal citar la investigació sobre desapareguts i represaliats durant la guerra i el franquisme; l'impuls de projectes d'exhumació de víctimes de la repressió franquista, o el projecte de Memòria Oral, a partir de la recollida de testimoniatges orals.

Juli Sanchis Aguado, Harca

Dibuixant

Juli Sanchis Aguado, conegut com Harca, va nàixer a Picassent (l’Horta Sud) el 1942. Als 13 anys va fer un curs a l'Acadèmia de Belles arts Sant Carles de València, però molt prompte va haver de posar-se a treballar i va abandonar els estudis. A proposta del director de la revista Raons, a la dècada dels seixanta va començar a il·lustrar articles i a fer diverses portades. En aquesta revista va conéixer Ángel Villena, que li va encarregar una pàgina de dibuix d'humor.

Des de llavors, els dibuixos de Harca han sigut publicats en diferents mitjans i revistes, entre ells, Pueblo, Levante-EMV i El País. Els seus dibuixos han sigut seleccionats i premiats en diferents països i ha col·laborat en programes de TVE. Entre 1992 i 2006 va ser president de FECO Espanya (Federation of Cartoonists Organisations).