Diari La Veu del País Valencià
Acció Cultural convoca un nou 25 d’abril amb el lema «Horitzó País Valencià»

Acció Cultural del País Valencià ha convocat per a dissabte 22 d’abril, a les 18 hores, a la Plaça Sant Agustí de València, la manifestació que commemora la diada del 25 d’abril. Enguany el lema que l’encapçalarà serà «Horitzó País Valencià» i recollirà diferents lluites ciutadanes per aprofundir en els drets democràtics i socials

La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, ha declarat que és «en el dia a dia com un país es construeix, sense renúncies, i amb coherència entre el que es demana ací, al País Valencià, i el que es defensa als centres de poder. El País Valencià ha d’aconseguir un autogovern fort, que li permeta legislar plenament, amb un finaçament just que cobrisca les necessitats socials i una economia no especulativa, sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Un país que garantisca els drets lingüístics de la ciutadania i que treballe per l’augment de l’ús social de la llengua, sense diglòssia. Un país que reculla tots els anhels del jove Guillem, a qui s’homenatjarà en el 30 aniversari del seu assassinat», ha dit en l’acte de convocatòria de la manifestació.

Betlem Agulló, germana de Guillem Agulló, també ha participat per a afirmar que en aquests anys s’ha passat d’una dinàmica de resistència a una d’acció, del «sense Guillem» al «amb Guillem», perquè «està present en cadascuna de les persones que s’esforcen perquè el feixisme no tinga cabuda en la societat democràtica». Enguany es compleixen 30 anys del seu assassinat.

Aitana Carrasco, il·lustradora i autora del cartell que convoca a la manifestació, ha assenyalat que el cartell mostra la història del 25 d’abril. «Des de l’estètica i la tipografia del cartell, que recorden aquells primers concerts i mobilitzacions dels anys setanta, d’aquella generació que treballà per la democràcia, fins a l’actualitat de la primavera valenciana. Una dona jove que mira al futur, que fa bandera de la festa, la mani i l’acció. El cartell fa una picada d’ull a Guillem, simbolitzat en les seues botes que encara omplin els carrers», ha dit.

En acabar la manifestació hi ha programat un espectacle que combina cultura i activisme. Set anys després de l’Homenatge a València a la plaça de bous de València, un acte que suposava el trencament dels anys de veto que el govern del PP havia imposat a la nostra entitat, Acció Cultural torna a l’emblemàtic recinte de la ciutat de València per festejar «que som un país viu».

Amb un cartell farcit de grups i artistes del panorama valencià, Rafa Jordan, de Pro21, ha explicat que a més de les actuacions musicals, s’ha pensat globalment en un acte on s’apleguen reivindicacions i cultura. Un cartell amb artistes i grups reconeguts com Marala, la Fúmiga, Jazzwoman, Maluks, Colomet, el Diluvi, Esther, el Cor Dona Veu i l’actuació excepcional dels cantants de la Gossa Sorda, Josep Nadal i Àlex Seguí, que tornaran a fer sonar les cançons del mític grup de Pego (Marina Alta).

D’altra banda, Flora Sempere, vocalista del grup El Diluvi, ha destacat l’alta presència de dones al concert, i com els concerts del 25 d’abril han estat sempre «un referent per a la gent que viu i treballa en valencià, especialment quan des de les comarques del sud es retroben amb la resta del país».

Comparteix

Icona de pantalla completa