Diari La Veu del País Valencià
Educació activa una Aula Didàctica de la Memòria per a «arrelar els valors democràtics entre l’alumnat»

La Conselleria d’Educació presenta, coincidint amb el Dia de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme, instaurat per la Generalitat, l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica i la primera unitat didàctica que s’ha elaborat en el seu marc d’actuació. L’objectiu de la iniciativa és «arrelar els valors democràtics entre l’alumnat».

Així ho ha manifestat la consellera d’Educació, Raquel Tamarit, qui ha donat a conèixer els detalls del projecte conjuntament amb els dos professors que impulsen els tallers i les activitats per als estudiants: Esther López Barceló i Joan Salazar.

L’Aula Didàctica de Memòria Democràtica té la seua seu al monestir de Sant Miquel dels Reis, que durant anys va ser una presó franquista. «L’objectiu de les aules didàctiques, amb diferents temàtiques que tenim activades per tot el territori, és apropar al nostre alumnat figures literàries valencianes capitals i temàtiques vinculades a qüestions d’alt interès social per a reforçar la seua formació amb activitats fora del centre educatiu», ha dit Tamarit. «En aquest cas activem una aula que aprofundeix en el coneixement d’un dels moments clau de la nostra història contemporània: la Guerra Civil i les nefastes conseqüències de quaranta anys de dictadura».

La consellera considera que «cal contribuir a l’arrelament dels valors democràtics entre el nostre alumnat i cimentar el respecte a la diversitat, als drets humans, a la tolerància i a la convivència, així com el rebuig a tota classe de violència, actituds excloents, la xenofòbia o qualsevol forma de discriminació. És rellevant que l’alumnat entenga la importància de preservar els drets i les llibertats fonamentals i que siga conscient de la importància de treballar per la pau, la diversitat, el pensament crític i la llibertat», ha dit la titular d’Educació de la Generalitat.

L’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica té una vinculació curricular, ja que ofereix tallers i recursos per a treballar competències específiques en diferents matèries i àmbits, com ara el Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural en primària; els Valors Cívics i Ètics en primària i secundària; Geografia i Història i Digitalització en secundària; i Història, Cultura Jurídica i Democràtica en Batxillerat.

A més, aquestes capacitats es preveuen en diferents competències clau i es promouen, de manera transversal, des de totes les matèries i àmbits, amb la voluntat d’educar persones crítiques i compromeses amb la millora del seu entorn. La proposta didàctica presentada aborda «els vincles entre el règim franquista i l’Alemanya nazi des de la nostra experiència històrica». Paisatges, llocs, personatges i esdeveniments de les poblacions i comarques també estan presents en aquestes unitats didàctiques, que recorden també com criminals nazis de guerra es van amagar a la costa valenciana després de la Segona Guerra Mundial, en localitats com ara Dénia (Marina Alta).

Comparteix

Icona de pantalla completa