Diari La Veu del País Valencià
Homenatgen les víctimes del tardofranquisme i la transició aquest dimarts

L’acte d’homenatge a les víctimes del tardofranquisme i la transició, organitzat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, tindrà lloc aquest dimarts, Dia de les Víctimes al País Valencià (aniversari de la mort de Miguel Hernández), a les 18.30 h, al Centre Cultural La Beneficència de València.

L’esdeveniment serà presentat per la periodista Elena Tamarit i comptarà amb Pau Alabajos, que interpretarà les cançons diverses cançons; el batle de València, Joan Ribó; el rapsode Vicent Camps; Vicent Àlvarez, Elisa Sanchis i Josep Prades, que llegiran el manifest unitari de les entitats memorialistes del País Valencià, i la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

També hi participaran les entitats memorialistes Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Acció Cultural contra La Impunitat del Franquisme, Grup per la Recerca de la memòria Històrica de Castelló (GRMHC) Plataforma de Suport a la Querella Argentina País Valencià i la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica.

Les associacions exigeixen que les víctimes dels crims franquistes tinguen «reconeixement oficial» i «el dret inalienable a la tutela Judicial Efectiva, a la investigació». «Elles i el conjunt de la societat tenen dret a la Veritat, conéixer als responsables: foren governadors civils, dirigents policials, ministres o destacats membres de la jerarquia franquista en la seua administració, la que fora», continuen. «Així mateix, tenen dret a la Reparació Integral del mal rebut per part de l’Estat», afegeixen.

A més, reclamem que s’engegue l’Institut de Memòria i que s’elabore un Mapa de la repressió que pose nom a les víctimes i als victimaris. També que es pose en funcionament la Comissió per la Veritat, la Justícia i la Reparació, aprovada en el Decret 1/2023 de la Generalitat Valenciana, amb participació de les víctimes i a fi de restablir la veritat històrica, jurídica i institucional sobre els fets esdevinguts durant la guerra, la dictadura franquista i la Transició; així com el desenvolupament i promoció de les polítiques públiques de Reparació Integral de les víctimes. «Alhora, aquesta comissió haurà de posar en coneixement de l’autoritat judicial, com és preceptiu, aquells crims de Lesa Humanitat que es puguen documentar i que són imprescriptibles i investigables d’acord amb l’article 24.1 de la Constitució, el dret internacional dels drets humans i el dret internacional humanitari», conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa