Diari La Veu del País Valencià
El Camp de Morvedre vol evitar que els grans projectes impacten negativament en el territori

El Camp de Morvedre està a l’expectativa de projectes imminents que poden fer canviar la seua fisonomia a curt termini. La gigafactoria de Volkswagen prevista a Sagunt, l’AVE que connectarà València amb Barcelona, una macroplanta fotovoltaica o una possible ampliació del port de Sagunt es contemplen, amb més o menys probabilitat segons els casos, en aquesta comarca que no arriba als 100.000 habitants.

I si bé aquests projectes són aplaudits per la classe política, entre la ciutadania del territori també generen algunes preocupacions. Decidim El Camp de Morvedre s’ha constituït per a donar resposta a aquestes inquietuds. Al caliu de l’empenta d’Acció Ecologista Agró i promocionat per la Conselleria de Participació Ciutadana, aquesta plataforma vol donar veu a les persones perquè les seues opinions siguen escoltades davant el que ha de vindre i quin impacte tindrà en la comarca.

Segons expliquen veus implicades, aquests projectes poden comportar uns «impactes ambientals grossos i negatius, més encara en el context del canvi climàtic». També temen pels costos econòmics i socials d’aquests projectes quan «només es transmet la part positiva, que són els llocs de treball, però ningú es pregunta quina qualitat tindran i per a quina població serà», indiquen.

Decidim El Camp de Morvedre va celebrar una sessió informativa en què es van exposar aquestes qüestions i es van recopilar les preocupacions més presents entre els habitants de la comarca. Així, a la pregunta de quins són els impactes ambientals menys desitjables dels projectes esmentats, la ciutadania respon amb vàries qüestions, de les quals la que més neguit genera és la destrucció del territori. Segons consideren, els propers projectes poden ocasionar la destrucció del sòl fèrtil, la disminució de la sobirania alimentària, la impossibilitat de recàrrega d’aqüífers, la pèrdua de la diversitat o la destrucció paisatgística.

Alhora, preguntats per quins són els impactes econòmics menys desitjables, la població consultada respon que el més preocupant és l’especulació. Ho diuen en el sentit que la gigafactoria pot provocar un «efecte crida» a nivell de demanda de vivenda i de sòl, que pot ser la causa d’una bombolla que faça augmentar el preu de la vivenda i que perjudique la població resident.

Finalment, l’augment de la desigualtat social és el que més preocupa sobre els possibles impactes socials menys desitjables dels projectes territorials a implantar al Camp de Morvedre. «Pensem que els llocs de treball que es poden oferir per part de Volkswagen potser no ofereixen les millors condicions, i això pot generar un efecte crida a sectors desafavorits perquè hi vinguen i aprofitar l’oportunitat, fet que podria saturar els serveis d’assistència social, que segurament no estarien preparats per a afrontar aquesta situació», indiquen.

A banda de la gigafactoria de Volkswagen, es preveu que l’AVE que connectarà València amb Barcelona afectarà petites localitats de pocs milers d’habitants en aquesta comarca. Alhora, el Port de Sagunt està en el punt de mira dels promotors de l’ampliació del Port de València, que contemplen la capital del Camp de Morvedre com a alternativa si l’ampliació de la infraestructura portuària al cap i casal no es pot dur a terme davant l’oposició social i els impediments judicials.

Projectes que inquieten la població d’una comarca que vol veure créixer l’economia del territori, però no a qualsevol preu.

Comparteix

Icona de pantalla completa