Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de l’Alt Millars afronta «hores crítiques i decisives»

El canvi de meteorologia a partir de les 8 hores d’aquest diumenge amb ratxes de vent de fins a 50 km/h ha activat l’incendi de Vilanova de Viver (l’Alt Millars) a la zona del barranc de Maigmona, on els efectius centren la «màxima preocupació» per a intentar evitar que el foc avance cap a les poblacions de Montant i Montanejos per la CV-195 i la CV-20, i que tampoc arribe fins al parc natural de la Serra d’Espadà.

Així ho ha assenyalat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en declaracions als mitjans després de la reunió de coordinació al Lloc de Comandament Avançat (PMA), situat a Barraques. De moment, l’incendi manté el perímetre de 40 quilòmetres i al voltant de 3.800 hectàrees cremades.

Bravo ha afirmat que, a pesar que aquesta nit la climatologia ha sigut «bastant favorable» per a les tasques d’extinció de l’incendi, entre les 14 i les 18 hores d’aquest diumenge es viuen hores «crítiques» i «decisives», amb ratxes de vent de fins a 50 km/h, un nivell d’humitat per davall del 20% i temperatures elevades. «Són els tres factors que estan determinant la virulència dels incendis de sisena generació que desgraciadament s’han anticipat a l’època de l’any que solen produir-se», ha indicat.

«En funció de l’evolució de l’incendi en les pròximes hores, actuarem i determinarem l’adopció de noves decisions per a protegir la població», ha ressaltat, alhora que ha subratllat que, encara que existeix un altre front «problemàtic» dins del flanc dret de l’incendi, cal «continuar treballant» al barranc de Maigmona per a «intentar frenar» l’avanç del foc i «evitar que les flames adquirisquen molta més força de propagació amb la formació dels pirocúmuls».

En aquests moments, la major part dels 500 efectius terrestres i 18 mitjans aeris que participen en l’extinció de les flames estan concentrats en aquesta zona, on el treball és «complex» a causa d’una orografia de «gran dificultat» que condiciona l’accés dels recursos terrestres, i una càrrega de combustible «importantíssima» del terreny forestal.

Per aquests motius, es treballa des de l’aire, mentre que els mitjans terrestres han establit línies de defensa perquè el foc no afecta les poblacions de Montant i Montanejos i al parc natural de la Serra d’Espadà, perquè resulta «impossible» que aquests recursos s’introduïsquen al barranc.

«Aquest és l’escenari (d’aquesta vesprada): hores crítiques, màxima prudència i concentració de tots els recursos en el barranc de Maigmona», ha reiterat Bravo, qui ha asseverat que des de la Conselleria es parlarà amb el govern espanyol «si és necessari» per a demanar més recursos aeris.

«Cap previsió» de tornada dels desallotjats

Davant la possibilitat que les 1.500 persones evacuades puguen tornes a les seues cases, la consellera ha lamentat «amb tot el dolor» que «no hi ha ara mateix cap previsió d’organitzar la tornada dels veïns que estan desallotjats». «Generaria un greu risc per a la població», ha apuntat, i ha asseverat que la decisió dels desallotjaments «s’ha adoptat per a protegir-los».

Sobre si s’ha plantejat evacuar altres poblacions, i en concret Cirat, ha destacat que els efectius «s’estan interessant» per la situació dels veïns. Ha assegurat que «en aquest moment» l’escenari de més desallotjaments no està previst, però ha alertat que «en poques hores el desenvolupament de l’incendi pot canviar».

«Turisme d’incendis»

D’altra banda, Bravo ha demanat «molta prudència i molta responsabilitat» a la població, i ha reclamat, «sobretot als turistes», que «no facen turisme d’incendi i no s’acosten a la zona perimetrada». En aquest sentit, ha lamentat que aquest dissabte la Guàrdia Civil va detectar fins a 14 ciclistes en zones tallades per la seua proximitat a l’incendi.

Sobre les declaracions d’alguns alcaldes de la comarca que han criticat la política forestal de la Generalitat, la consellera ha respost que les seues competències se centren en l’extinció d’incendis i «coordinar i donar suport a tots els recursos de la Generalitat per a fer front a les flames».

Així mateix, s’ha mostrat «segura» que «des de la Conselleria competent en matèria de prevenció estan ja actuant i planificant el pla de recuperació».

Comparteix

Icona de pantalla completa