Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de l’Alt Millars avança sense control i s’apropa a les mil hectàrees cremades

L’incendi forestal originat al terme de Vilanova de Viver (l’Alt Millars) avança a última hora d’aquest dijous sense control i «de forma molt violenta». Ja s’apropa al miler d’hectàrees cremades i ha obligat a desallotjar entre 600 i 800 persones de diversos municipis i pedanies de la zona.

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans el director general d’Interior de la Generalitat, Salvador Almenar, que s’ha traslladat fins la zona, des d’on ha indicat que la capacitat d’evolució del foc a aquesta hora és «molt alta», en part per les condicions meteorològiques a la zona i també per les «grans» quantitats de combustible «disponible» al terreny.

«Hem tingut uns últims mesos molt secs, on no hi ha hagut pluges i on desgraciadament el combustible ja està molt disponible, i per tant l’evolució del foc és d’una manera molt explosiva, molt violenta i amb una capacitat molt alta de propagació», ha dit.

Almenar ha alertat que l’actual és un moment «molt incipient» en l’evolució del foc, i ha indicat que ara mateix hi ha deu mitjans aeris treballant a la zona amb diverses unitats terrestres. Totes, recalca, estan «completament centrades» a tractar d’aplacar la propagació de l’incendi. «Ja hi haurà temps per a investigar-ne les causes».

El director general també ha subratllat que la prioritat, ara mateix, «com sempre», és «la protecció de les persones», tot i que ha advertit que aquest incendi forestal «s’ha convertit ja en una emergència de protecció civil», atès que hi ha «diversos nuclis de població desallotjats».

«Per tant, com sempre, per a la Generalitat i per a tots els serveis d’emergències, la primera prioritat serà la cura de les persones i el seu benestar, i després el nostre medi natural», ha argumentat. Sobre l’extensió de la superfície de terreny afectada per les flames, Almenar ha apuntat que els mitjans «encara no han pogut rodejar l’incendi per complet», però ha avançat que «en un primer càlcul parlem d’unes 800 hectàrees».

Paral·lelament, ha informat que la Generalitat ha sol·licitat la instal·lació d’un alberg a Sogorb (l’Alt Palància), el nucli de població més gran de la zona, perquè les persones desallotjades hi puguen pernoctar. Al respecte, ha indicat que la majoria de les persones afectades «han pogut eixir pels seus propis mitjans», però per a les que no ha pogut ser així la Generalitat «posarà tots els mitjans necessaris perquè puguen abandonar amb seguretat les seues cases».

En tot cas, ha recalcat que «és un moment complicat» per a realitzar un pronòstic sobre com evolucionarà l’incendi, tot i que assenyala que actualment el vent bufa amb ratxes moderades «que ara estan dirigint l’incendi cap a Montanejos», a l’Alt Millars. «Però també sabem que hi ha previsió que aquest vent canvie i puga fer que allò que actualment és la cua de l’incendi passe a ser-ne el cap», ha dit.

«Per tant, en aquests moments l’estratègia principal, i on se centren els esforços, és en el fet que els serveis d’extinció, els bombers i la resta d’agències d’emergències treballen perquè el foc no es propague més enllà», ha explicat. En aquest punt, Almenar assegura que durant l’última hora de la vesprada de dijous les previsions són «més optimistes» després que els efectius «hagen pogut consolidar el treball que han pogut fer durant les últimes hores».

L’incendi ha obligat a evacuar les poblacions i pedanies de Montanejos, L’Alqueria de Montanejos, L’Artejuela –pedania d’Aranyel–, la Font de la Reina, Los Calpes, La Pobla d’Arenós i les pedanies de Los Cantos i La Monzona, tot a l’Alt Millars.

Comparteix

Icona de pantalla completa