Diari La Veu del País Valencià
Un bosc urbà al Parc de Desembocadura de València unirà Natzaret amb la resta de la ciutat

El projecte «(Con)fluir», un dels cinc finalistes del concurs per al disseny del Parc de Desembocadura de València, que ha d’aconseguir «la connexió verda del llit del Túria amb tots els poblats marítims» en general i especialment amb el barri de Natzaret, ha guanyat aquesta convocatòria amb la proposta d’un bosc urbà que compleix amb aquesta finalitat.

La iniciativa vencedora, que recupera «la morfologia original del riu» en aquest entorn i mitiga «l’impacte acústic i visual» del port, unirà Natzaret amb la resta de la ciutat i durà a terme així una reparació «urbana, paisatgística i social» amb aquest barri, aïllat del centre urbà i sense platja a partir del creixement del recinte portuari. Aquesta proposta, com feien totes les finalistes, dona un protagonisme destacat a l’aigua. El nom de l’equip que ha elaborat la proposta no es coneixerà fins que no s’òbriga el sobre corresponent.

Així ho han anunciat aquest dijous l’alcalde, Joan Ribó, i la vicealcaldessa i regidora d’urbanisme, Sandra Gómez, en la roda de premsa oferida per a donar a conéixer la idea guanyadora. «Aquest és un dia d’alegria», ha indicat el batle quan ha revelat el nom de la idea triada «per unanimitat» del jurat i assegurar que la intervenció prevista «transformarà el sud de la ciutat i repararà el deute històric amb els barris del Grau i de Natzaret», principalment. A més, ha remarcat que el projecte és «totalment coherent» amb el model de ciutat «verda» que defensa i amb el reconeixement de València com a Capital Verda.

Per part seua, Gómez ha remarcat que la proposta «està molt ben conceptuada i projecta el que vol transmetre i ser per a València i Natzaret», ja que «fa confluir est i oest, sud i nord» de la ciutat a través d’una infraestructura verda amb aquest barri, que «històricament ha estat un espai marginal, una zona sotmesa a l’impacte del port».

Ara, amb aquest projecte, s’actuarà per a escometre la primera fase del Parc de Desembocadura, 95.000 metres quadrats del Pont de Drassanes a Natzaret. La proposta contempla la reforma d’aquest pont, per on passarà la L10 i els vianants podran anar del carrer Major del barri i l’altre costat del riu – per a connectar amb els poblats marítims-. A més, hi haurà zones de jocs i d’esplai, així com una làmina d’aigua que per a recordar d’alguna manera la platja de Natzaret, ha apuntat Ribó. «No s’ha pensat per al bany, però podria ser navegable», ha comentat.

A més, inclourà un vaixell, emulant «el naufragi de Gulliver» i enllaçarà amb el parc dedicat a aquest personatge que hi ha al Jardí del Túria, com es va plantejar en el procés de participació obert durant el concurs d’estudiants de Natzaret.

El pressupost total del Parc de Desembocadura és de 35 milions d’euros, ha detallat el batle, que ha exposat que la primera fase té un cost de 16,5 milions d’euros i ha destacat que l’Autoritat Portuària de València n’assumeix 13,5 milions d’aquesta última quantitat. Ribó i Gómez han agraït a aquesta entitat la seua aportació, «molt significativa» com a «element reparador» cap a Natzaret.

Comparteix

Icona de pantalla completa