Diari La Veu del País Valencià
Les víctimes del franquisme, homenatjades a Alacant

Aquest mes de març, la Comissió Cívica d’Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica organitza un conjunt d’actes per a homenatjar les víctimes del franquisme a la ciutat.

En primer lloc, la Seu Universitària de la Ciutat d’Alacant acollirà aquest dijous, a partir de les 19.30, un acte que inclourà la presentació dels Itineraris de Memòria Democràtica de Dénia (Marina Alta), Monòver (Vinalopó Mitjà) i Oriola (Baix Segura) amb el propòsit de divulgar els llocs i els fets històrics que es van donar durant la Segona República i la Guerra.

Dissabte dia 25 de març, a les 12 del migdia, es realitzarà una ofrena floral al bust del capità Archibald Dickson en record dels republicans arraconats al Port d’Alacant en l’arribada de les tropes franquistes i per recordar, també, el capità del vaixell Stanbrook, que va salvar la vida de més de 2.500 republicans que van poder marxar a Orà.

Més tard, diumenge 26 de març, el Cementeri d’Alacant acollirà una concentració al costat de la parcel·la 12, lloc en què més de 700 persones van ser afusellades i enterrades pel règim franquista en fosses comunes entre 1939 i 1945. En l’acte participarà l’Associació de Familiars Represaliats pel Franquisme del Cementeri d’Alacant, que actualment treballa en l’exhumació de les fosses comunes.

Aquest mateix dia a les 18.30 se celebrarà una altra ofrena floral davant el memorial erigit per la Comissió Cívica, en record del poeta Miguel Hernández, a l’antiga presó d’Alacant, als actuals jutjats, en la qual també participarà l’associació El Templete de Benalua i l’entitat Caminantes de la Senda del Poeta.

L’últim dels actes serà el de l’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil. Se celebrarà el dijous 30 de març a les 13 hores, davant la Biblioteca de la Universitat d’Alacant, a Sant Vicent del Raspeig, on serà inaugurat el memorial en record dels republicans exiliats a França que van plantar cara al nazisme durant la II Guerra Mundial. L’acte està organitzat per l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant, per la Comissió Cívica i comptarà amb la participació de la periodista alacantina Evelyn Mesquida, autora del llibre La Nou.

Comparteix

Icona de pantalla completa