Diari La Veu del País Valencià
Comença una campanya d’excavació arqueològica a les Coves de Sant Josep de la Vall d’Uixò

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa) ha iniciat una campanya d’excavació arqueològica a les Coves de Sant Josep amb l’objectiu principal de documentar amb detall les diverses ocupacions paleolítiques que han existit en aquestes cavitats. Aquests treballs van començar aquest dilluns i finalitzaran el 31 de març en una zona pròxima a l’embarcador.

Les actuacions estan dirigides pels investigadors Dídac Román -Universitat Jaume I-, Josep Casabó -Conselleria de Cultura- i María Luisa Rovira -Museu Arqueológic de la Vall d’Uixó-. Aquesta col·laboració amb l’UJI se suma al conveni amb el CSIC-IGME i a les campanyes d’excavació anual del poblat, en una «clara aposta» municipal per la ciència, el patrimoni i la investigació, ha comunicat el consistori.

El conseller delegat d’Emsevall, Jorge García, ha destacat que aquests treballs «es compatibilitzen amb la visita turística habitual a les Coves de Sant Josep», la qual cosa suposa «un incentiu més per als turistes, ja que poden veure treballar als arqueòlegs in situ». Aquesta és la segona vegada que es duen a terme excavacions, després que el 1993 es fera un sondeig de 4 metres quadrats en el qual es van documentar nivells d’ocupació de l’Edat de Bronze i del Paleolític Superior.

A partir de les dades existents fins ara, es pensa que la cova podria haver sigut habitada des de fa 20.000 anys, la qual cosa la convertiria «en el jaciment excavat amb les ocupacions més antigues de grups humans de la nostra espècie» a les comarques del nord del País Valencià, ha explicat el regidor. En aquest sentit, els nous treballs permetran continuar avançant en el coneixement d’aquest i la seua divulgació, segons ha dit.

Els estudis permetran conéixer la dinàmica de formació dels nivells arqueològics i la relació amb el riu de Sant Josep, el moment exacte de les ocupacions humanes, el paisatge que envoltava la cavitat en els períodes representats, els animals que caçaven i les relacions culturals que els habitants de la cova podien tindre amb altres zones de la Mediterrània peninsular.

Visites guiades

Tan bon punt finalitze aquesta campanya d’excavació arqueològica se celebrarà una jornada de divulgació en la qual els arqueòlegs avançaran alguns resultats preliminars. A més, els pròxims mesos s’organitzaran visites guiades conjuntes a l’art rupestre i al poblat de Sant Josep.

El regidor ha detallat que aquestes visites formen part «del pla de valoració de l’art rupestre» en aquestes comarques, on la Vall d’Uixó i els Coves de Sant Josep «són un referent». El recorregut serà d’una hora i mitja, amb 25 minuts en l’entrada al riu subterrani i la resta en el jaciment. Les dates programades són el 27 de maig, 24 de juny i 29 de juliol i les entrades ja es poden comprar en www.covesdesantjosep.es.

Comparteix

Icona de pantalla completa