El divendres 24 de març i el dissabte 25, l’Hotel Complejo San Juan, ubicat al carrer del Doctor Pérez Mateos de Sant Joan d’Alacant (l’Alacantí), celebrarà el que ha anomenat «I Jornada de Escuela de Todos». Aquesta plataforma va nàixer a Catalunya amb el propòsit que s’executara la sentència, emesa pel Tribunal Superior de Justícia d’aquest territori, i garantir el 25% d’ensenyament en castellà a les escoles, posant fi així al model de la immersió, que va ser aprovat l’any 1980 amb unanimitat parlamentària.
Tal com escriuen al seu mateix web, Escuela de Todos «amplia el seu àmbit» arreu de l’Estat i està celebrant reunions amb associacions del País Valencià, de les Illes Balears i de Navarra sota el pretext que «les polítiques lingüístiques autonòmiques i nacionals han convertit la diversitat lingüística en un problema en comptes d’una riquesa», atès que «el relat victimista i la pressió dels partits nacionalistes, conjuntament amb la desídia dels governs nacionals, han exclòs o arraconat l’espanyol especialment en l’educació». També critiquen que «els requisits lingüístics han construït murs que dificulten la mobilitat territorial», i es comprometen a treballar «per a revertir la situació».
Amb aquesta intenció, Escuela de Todos organitza unes jornades a la localitat de l’Alacantí presentades com «obertes a tota la comunitat educativa amb l’objectiu d’analitzar el conflicte lingüístic a les comunitats autònomes bilingües i proposar solucions a un problema que ja afecta milers d’alumnes, professors i famílies a tot Espanya». Segons indiquen des de l’organització, les jornades estaran «especialment enfocades a visibilitzar aquesta problemàtica des de l’experiència docent». Curiosament, Escuela de Todos també ha enviat la invitació a professors de valencià.
Segons indiquen en la invitació privada, les jornades comptaran amb la presència «d’experts» i amb «l’aportació d’alumnes, representants de pares i associacions civils», fet que «permetrà, sens dubte, enriquir el debat i elaborar propostes de solució a aquest problema de manera més transversal». També diuen que en la clausura de la jornada faran públiques les conclusions, que seran traslladades «als responsables polítics i institucionals presents a l’acte», tot i que no indiquen qui n’hi haurà.
Tal com informa el web de l’entitat, el programa l’obrirà José Antonio Giménez, president de la Plataforma de Docents per la Llibertat Lingüística, que es va fundar a Alacant i que ha servit per a assenyalar el Consell de desplegar «un full de ruta nacionalista que té com a derivada l’adoctrinament». Entre les entitats presents no només hi haurà associacions de mares i pares d’alumnes, sinó també un representant de l’associació Pro Guardia Civil. També estaran, entre els ponents, Rafael Araujo i Sonia Terrero, secretari tècnic de CONCAPA i presidenta de COVAPA, respectivament, dos lobbies favorables a l’ensenyament concertat. Ambdós van ser designats membres del Patronat d’Educació de l’Ajuntament d’Alacant per part de la regidora Julia Llopis, del PP, qui també va presidir CONCAPA.