Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat condemna a quatre mesos de presó l’alcalde de Benferri

L’alcalde de Benferri (Baix Segura) des de 1999, el socialista Luis Vicente Mateo, ha sigut condemnat pel jutjat penal 3 d’Oriola a quatre mesos de presó com a autor d’un delicte d’assetjament laboral contra el secretari-interventor de l’Ajuntament d’aquesta població de menys de 2.000 habitants.

La sentència, del mes de febrer, condemna l’antic alcalde a quatre mesos de presó amb inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, i haurà d’indemnitzar la víctima amb quasi 40.000 euros pels dies de curació i amb quasi 4.000 per les seqüeles.

Els fets provats indiquen que Mateo mantenia una «relació cordial» amb el secretari-interventor, que es va incorporar a l’Ajuntament el 1994. Tot va canviar al setembre de 2011 quan el secretari, «davant uns pagaments amb càrrec a l’erari públic i propiciats per l’alcalde», va voler «reforçar» l’exercici de les seues funcions de fiscalització de despeses, tal com li correspon legalment, cosa que va provocar que l’alcalde «reaccionara iniciant una actitud de setge contra ell, que li va provocar un problema psíquic i una greu pertorbació en les seues relacions en l’àmbit laboral, afectant també el seu vessant personal».

Segons la sentència, l’alcalde «va permetre que els regidors del seu grup polític afirmaren en públic que el secretari interventor col·laborava amb l’oposició», arribant a assenyalar-lo com «el cinquè regidor del PP», amb el corresponent desprestigi. El document judicial també indica que Mateo «va faltar al respecte el secretari», li «va llevar autoritat» davant d’altres funcionaris i el va arribar a fer fora del seu despatx a crits, posant en dubte la seua professionalitat.

El secretari va arribar a agafar una baixa laboral entre maig i setembre del 2015, i després de reincorporar-se «va patir un augment en la seua situació d’aïllament» amb l’alcalde garantint la seua inoperativitat i obstaculitzant les seues funcions, «mirant d’apartar-lo» de la resta del personal. Mateo, segons la sentència, el va arribar a responsabilitzar de l’impagament de les nòmines dels funcionaris locals.

Després d’una segona baixa laboral, l’alcalde el va reubicar en un altre despatx, augmentant la marginació del funcionari, que va agafar una tercera baixa en què es van constatar trastorns psicològics i desgast derivat d’un ambient laboral hostil.

Fiscalia sol·licitava un any de presó per a Mateo, mentre que l’acusació particular en demanava dos. La sentència no és ferma i es pot presentar recurs a la contra davant l’Audiència d’Alacant. Toni Pérez, alcalde de Benidorm (Marina Baixa) i president del PP a la demarcació d’Alacant, ha exigit a Ximo Puig que expulse l’alcalde de Benferri del PSPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa