Diari La Veu del País Valencià
Una breu genealogia dona a conèixer sis de les pensadores més rellevants dels segles XX i XXI

Jane Addams, Charlotte Perkins Gilman, Judith Shklar, Angela Davis, Audre Lorde i Vandana Shiva són les sis pensadores incloses en Filòsofes de la contemporaneïtat, de Núria Sara Miras Boronat, una obra publicada per la Universitat de Barcelona que contribueix a bastir una tradició filosòfica alternativa.

El pensament no té gènere, però un il·lustre panteó d’homes blancs presideix el cànon filosòfic, i les dones, malgrat les aportacions que han fet a la història de les idees, encara no hi tenen entrada. Aquesta breu genealogia reivindica una tradició alternativa de la filosofia contemporània, més plural i diversa, que dona a conèixer el treball de sis de les autores més rellevants dels segles XX i XXI.

Dones valentes, pioneres que han provat de comprendre els canvis ràpids i convulsos de la seua època i han donat resposta a les qüestions més candents del moment amb reflexions i estratègies innovadores: Jane Addams, filòsofa i activista per la pau; Charlotte Perkins Gilman, la sociòloga que imaginava un món millor; Judith Shklar, la politòloga que posa rostre a la injustícia; Angela Davis, una icona vivent contra l’opressió; Audre Lorde, poeta, guerrera, mare, negra i lesbiana, i Vandana Shiva, la filòsofa de la ciència que vol sembrar la llibertat.

Amb l’objectiu de reivindicar la plena actualitat i l’originalitat del llegat d’aquestes sis autores, Filòsofes de la contemporaneïtat difon textos seus, i també incorpora la praxi política i els moviments socials emancipadors que han impulsat.

Núria Sara Miras Boronat (Tarragona, 1977) és professora de Filosofia Moral i Política a la Universitat de Barcelona. Es va doctorar el 2009 amb la tesi Wittgenstein i Gadamer: llenguatge, praxi, raó i ha fet estades de docència i recerca a Madrid (Institut de Filosofia del CSIC), Berlín, Leipzig, Parma i Paderborn. També ha publicat diversos assaigs sobre joc, feminisme i pragmatisme, i del 2016 al 2019 va ser codirectora del festival de filosofia Barcelona Pensa. És coordinadora de la secció de pensament «Frontisteri» de la revista Compàs d’amalgama (Edicions UB) i editora de la secció multilingüe de l’European Journal of Pragmatism and American Philosophy.

Comparteix

Icona de pantalla completa