Diari La Veu del País Valencià
Agost també lluita contra la imposició dels macroprojectes fotovoltaics

Amb 5.000 habitants i ubicada a l’interior de la comarca de l’Alacantí, la localitat d’Agost compta amb un bon nombre d’hectàrees que han determinat el seu paisatge, adjacent a les comarques del Vinalopó Mitjà i de l’Alcoià. Aquest poble, que va arribar a integrar una subcomarca, ara es veu també condicionat per la irrupció de les multinacionals de les renovables, que amenacen amb la destrucció del territori d’una xifra important de municipis valencians que ja han alçat la veu.

L’últim a fer-ho ha sigut Agost, tot i que ha tardat. Al 2021, l’associació local Mirem per Agost va començar a alertar dels perills de l’arribada d’empreses amb intenció d’ocupar el territori per a generar energia renovable. L’entitat va convocar xerrades protagonitzades per moviments com Ecologistes en Acció, per insistir en aquest perill. «Semblava que hi havia una mena de letargia, perquè aquesta situació no ha despertat preocupació fins fa quinze dies», explica un dels membres de la Plataforma Stop Pla Solar a Agost, constituïda davant la situació actual i que insisteix que no es forma per a lluitar contra les plaques solars, sinó contra la manca d’ordenació territorial per a acollir-les.

Fa només unes setmanes, de fet, tant el BOE com el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, així com també l’Ajuntament de la localitat –governat pel PP– va anunciar les expropiacions pertinents per a dur a terme un dels macroprojectes fotovoltaics que afecten, també, les localitats frontereres de Montfort i Alacant.

La societat civil s’ha organitzat davant aquest fet, perquè tem per l’afectació sobre terrenys d’alt valor agroecològic o pel fet que vies verdes que travessen el municipi o cases de camp on viu gent queden envoltades d’aquestes plantes, que anul·len el paisatge que al llarg dels segles ha definit el municipi. «Ens fa la sensació que s’està establint una barra lliure per a aquestes empreses, i no podem permetre que les plantes s’instal·len sense cap ordenació prèvia», insisteixen.

Des d’aquesta entitat també troben a faltar que l’Ajuntament es pose del costat de la societat civil, tal com ha ocorregut en altres municipis. Tot i que reconeixen que les normatives limiten la capacitat dels consistoris i davant la prioritat, establerta per llei, de generar energia renovable per pal·liar el dèficit energètic, «sempre es pot fer força per reorganitzar els projectes». Acabe com acabe la situació, el cert és que l’Ajuntament d’Agost ha sentit la crida dels seus veïns i dijous ha organitzat una trobada per a explicar, amb detall, com té previst permetre l’arribada d’aquestes empreses i dels seus projectes.

De moment, l’Ajuntament no descarta suspendre llicències i impedir l’arribada massiva de macroplantes. Només amb la que es va presentar el 2021, el 3% del sòl no urbanitzable de la localitat quedaria cobert, i això obriria la porta a impedir noves autoritzacions. Però els projectes plantejats, en total quatre, ja han sigut presentats a l’Ajuntament, i les empreses responsables semblen determinades a instal·lar-se en la localitat. Ni les companyies d’energia renovable, ni els veïns ni les institucions no han dit, encara, la seua última paraula.

Comparteix

Icona de pantalla completa